Czekoladowa rozkosz

Czekoladowa rozkosz

Czekoladowa rozkosz to puszysty biszkopt czekoladowy przekładany curdem z rabarbaru i kremem mascarpone. Biszkopt nasączam delikatnie amaretto. Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa. To sama rozkosz - połączenie słodkiego delikatnego biszkoptu i kwaskowego curdu z rabarbaru.. Curd z rabarbaru warto przygotować wcześniej ponieważ należy go schłodzić 2h w lodówce.

Składniki

Curd z rabarbaru

  • Poniżej (wykonanie) zamieszam link do przepisu na curd z rabarbaru (lepiej go przygotować wcześniej, ponieważ należy go schłodzić w lodówce przez 2h)

Czekoladowy biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 3 łyżki kakao
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 średnich jajek
  • 5 łyżek zimnej wody

Krem mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)

Polewa czekoladowa

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
1 blaszka 20cm x 20cm

Wyposażenie

  • blaszka 20cm x 20 cm lub tortownica 24 cm z wysokim rantem
  • łopatka do mieszania

Instrukcja

Curd z rabarbaru

Biszkopt czekoladowy

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, włóż je na chwilę do miski z ciepłą wodą.
  • Formę 20 cm x 20 cm lub tortownicę 24 cm (o wysokich rantach) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier, odstawić.
  • Piekarnik nagrzać w tym momencie do 170 stopni (grzałka góra - dół).
  • 120g mąki tortowej wymieszać z 3 łyżkami kakao, odstawić.
  • Do misy miksera wbić 6 jajek (żółtka razem z białkami), dodać 140g drobnego cukru do wypieków. Miksować na wysokich obrotach miksera ok. 10 minut. Jajka powinny być bardzo puszyste.
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać 5 łyżek zimnej wody, miksować tylko kilka sekund.
  • Następnie przesiewać stopniowo po 2 łyżki mąki wymieszanej z kakao i mieszać delikatnie szpatułką za każdym razem sięgając do dna, aby nie pozostały kawałki mąki. Należy mieszać delikatnie, aby nie popękały pęcherze powietrza, jeśli popękają i jajka "siądą" biszkopt nie wyrośnie. Pamiętaj, aby mąkę z kakao przesiewać stopniowo po dwie łyżki, następnie delikatnie mieszać szpatułką.
  • Tak przygotowany biszkopt przelać do formy 20 cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w 170 stopniach (grzałka góra - dół) przez 40 - 50 minut w zależności od piekarnika. Piec na środkowej półce. Ważne, aby nie piec biszkoptu dłużej niż to konieczne, ponieważ biszkopt zrobi się za suchy. Pieczemy do suchego patyczka.
  • Biszkopt wyjąć zaraz po upieczeniu, można go upuścić (oczywiście w formie) z wysokości 30 cm na blat (wówczas gazy się wyrównują). Pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można zacząć kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Masa mascarpone

  • Do misy miksera przełożyć 250g masy mascarpone, dodać 200g śmietanki 30%, oraz 1 op. cukru wanilinowego (30g), zmiksować aż powstania gęsta i jednolita masa.

Składanie ciasta

  • Całkowicie ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.
  • Na pierwszy blat wyłożyć masę mascarpone, wyrównać.
  • Przełożyć kolejnym blatem a następnie schłodzonym curdem z rabarbaru. Na curd ułożyć ostatni biszkopt.

Polewa czekoladowa

  • W rondelku zagotować śmietankę 30 %, zaraz po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać pokrojoną w kostkę 180g ciemnej czekolady, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilkę. Odczekać moment aż czekolada zacznie lekko tężeć , rozprowadzić po cieście. Górę posypałam jeszcze pokruszoną bezą.
    Czekoladowa rozkosz
  • Czekoladowa rozkosz
5 from 2 votes

Notes

Czekoladowa rozkosz to naprawdę rozkosz dla podniebienia. Połączenie czekoladowego biszkoptu z kwaskowym curdem z rabarbaru jest rewelacyjne..
 
 

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz