Czapeczki bezowe

Czapeczki bezowe

Czapeczki bezowe na patyku dla dzieci. Świąteczny akcent i ulubione słodycze dzieci - bezy w formie czapeczek lub choinek. Czapeczki można również zapakować w ozdobną folię ze wstążeczką i dorzucić do prezentów pod choinkę:)

Składniki

  • 4 białka rozmiar L (Powinny mieć temperaturę pokojową)
  • szczypta soli
  • 260 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 szt.

Wyposażenie

  • 2 tylki Wilton M,
  • 2 rękawy cukiernicze,
  • patyczki do lizaków
  • barwniki spożywcze - czerwony i opcjonalnie zielony

Instrukcja

  • Nie zostawiaj tej czynności na później - nagrzej teraz piekarnik do 180 stopni.
  • Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, pozostaw je na chwilę w półmisku z ciepłą wodą.
  • W tym czasie przygotuj 2 rękawy cukiernicze i 2 tylki (Wilton 1M). Odetnij końcówkę i wsuń od środka tylkę. Rękawy wywiń jak na zdjęciu.
  • Następnie przelej białka do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubijaj aż staną się puszyste.
  • Następnie dodawaj stopniowo po łyżce cukru
  • Gdy białka będą ubite na sztywno (a cukier się rozpuści) dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj.
  • Blachę piekarnika posmaruj w 4 miejscach ubitym białkiem i ułóż papier, dzięki temu papier przyklei się do blachy i łatwiej będzie wyciskać bezy.
  • Połowę białka przełóż do wcześniej przygotowanego rękawa, końcówkę zawiąż. (Jeśli planujesz choinki, ubite białka podziel na 3 części).
  • Do misy miksera dodaj niewielką ilość barwnika czerwonego (u mnie Wilton). Ja nabieram barwnik końcówką łyżeczki, żeby kontrolować ilość i intensywność koloru. Jeśli w misie wyląduje cały barwnik - białka będą do wyrzucenia. Zmiksuj.
  • Następnie przełóż szybko bezę do rękawa z tylką. Pamiętaj, że białka nie mogą długo przebywać w rękawie, dlatego trzeba je szybko wycisnąć na blachę.
  • Wyciskanie zacznij od dołu, zakręcając w przeciwną stronę linia po linii, tak, aby powstał kształt czapeczki. Białą bezą można wykończyć czapeczkę dodając pompon (kleks) oraz puszek u dołu czapki. Gdy czapeczki będą gotowe wciśnij w nie patyczki, jak na zdjęciu (od spodu, tak, aby nie uszkodzić czapeczki).
  • Możesz powtórzyć czynności z kolorem zielonym wyciskając choinki. Pamiętaj, aby dobrze wymyć i przede wszystkim dokładnie wytrzeć misę miksera, przed miksowaniem białej bezy z zielonym barwnikiem. Misa powinna być sucha.
  • Przed włożeniem czapeczek bezowych do piekarnika zmniejsz temperaturę do 100 stopni grzałka góra i dół - susz przez 1h, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy tylko na 30 - 40 minut. Następnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostudzenia.
    Czapeczki bezowe
5 from 3 votes

Notes

Kolorowe czapeczki bezowe - bardzo cieszą dzieci przed świętami.

Podsumowanie

Course: Słodycze
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz