
Czapeczki bezowe na patyku dla dzieci. Świąteczny akcent i ulubione słodycze dzieci - bezy w formie czapeczek lub choinek. Czapeczki można również zapakować w ozdobną folię ze wstążeczką i dorzucić do prezentów pod choinkę:)
Składniki
- 4 białka rozmiar L (Powinny mieć temperaturę pokojową)
- szczypta soli
- 260 g cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyposażenie
- 2 tylki Wilton M,
- 2 rękawy cukiernicze,
- patyczki do lizaków
- barwniki spożywcze - czerwony i opcjonalnie zielony
Instrukcja
- Nie zostawiaj tej czynności na później - nagrzej teraz piekarnik do 120 stopni.
- Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, pozostaw je na chwilę w półmisku z ciepłą wodą.
- W tym czasie przygotuj 2 rękawy cukiernicze i 2 tylki (Wilton 1M). Odetnij końcówkę i wsuń od środka tylkę. Rękawy wywiń jak na zdjęciu.
- Następnie przelej białka do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubijaj aż staną się puszyste.
- Następnie dodawaj stopniowo po łyżce cukru
- Gdy białka będą ubite na sztywno (a cukier się rozpuści) dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj.
- Blachę piekarnika posmaruj w 4 miejscach ubitym białkiem i ułóż papier, dzięki temu papier przyklei się do blachy i łatwiej będzie wyciskać bezy.
- Połowę białka przełóż do wcześniej przygotowanego rękawa, końcówkę zawiąż. (Jeśli planujesz choinki, ubite białka podziel na 3 części).
- Do misy miksera dodaj niewielką ilość barwnika czerwonego (u mnie Wilton). Ja nabieram barwnik końcówką łyżeczki, żeby kontrolować ilość i intensywność koloru. Jeśli w misie wyląduje cały barwnik - białka będą do wyrzucenia. Zmiksuj.
- Następnie przełóż szybko bezę do rękawa z tylką. Pamiętaj, że białka nie mogą długo przebywać w rękawie, dlatego trzeba je szybko wycisnąć na blachę.
- Wyciskanie zacznij od dołu, zakręcając w przeciwną stronę linia po linii, tak, aby powstał kształt czapeczki. Białą bezą można wykończyć czapeczkę dodając pompon (kleks) oraz puszek u dołu czapki. Gdy czapeczki będą gotowe wciśnij w nie patyczki, jak na zdjęciu (od spodu, tak, aby nie uszkodzić czapeczki).
- Możesz powtórzyć czynności z kolorem zielonym wyciskając choinki. Pamiętaj, aby dobrze wymyć i przede wszystkim dokładnie wytrzeć misę miksera, przed miksowaniem białej bezy z zielonym barwnikiem. Misa powinna być sucha.
- Przed włożeniem czapeczek bezowych do piekarnika zmniejsz temperaturę do 90 stopni grzałka góra i dół - susz przez 1h, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy tylko na 30 - 40 minut. Następnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostudzenia.
Notes
Kolorowe czapeczki bezowe - bardzo cieszą dzieci przed świętami.
Komentarze