Cynamonki

Cynamonki

Pyszne, mięciutkie delikatne cynamonki - idealne do kawy:) Poniżej znajdziecie filmik z przygotowania - zachęcam również do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube:)

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła

Nadzienie

  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 20 g cynamonu
  • 70 g roztopionego masła

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
1 blacha

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia

Instrukcja

  • Rozczyn: Do miski pokruszyć 25g drożdży, dodać 100 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą, odstawić na 20 minut.
  • W tym czasie do misy miksera dodać 2 jajka, 70g cukru oraz 100 ml mleka, zmiksować aż piana stanie się puszysta.
  • Następnie zmienić mieszadło na hak do wyrabiania chleba, dodać wyrośnięte drożdże, 500g mąki pszennej oraz 70g rozpuszczonego masła. Dokładnie wyrobić, w razie potrzeby podsypać lekko mąką. Ciasto można oczywiście wyrabiać ręcznie.
  • Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h.
  • Wyrośnięte ciasto powyrabiać chwilę ręcznie, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie podzielić na 2 części.
  • Rozwałkować pierwszą połówkę ciasta na prostokąt o grubości ok. 5mm, posmarować roztopionym masłem.
  • W półmisku wymieszać ½ szklanki cukru trzcinowego i 20g cynamonu, posypać rozwałkowane ciasto.
  • Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon a następnie odcinać 2cm kawałki jak na filmie poniżej. Ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
  • Drożdżówki przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Następnie w głębokim talerzu roztrzepać 1 żółtko i 2 łyżki mleka, posmarować wyrośnięte drożdżówki.
  • Piec ok. 18 minut w 180 stopniach (grzałka góra dół). W zależności od piekarnika można minimalnie skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. Gotowe drożdżówki będą rumiane.
  • Drożdżówki pozostawić do ostudzenia.

Lukier cytrynowy

  • W rondelku rozpuścić sok z połowy cytryny, dodawać stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lukier uzyska kremową konsystencję. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty wystarczy dodać więcej soku z cytryny. Polać drożdżówki.
    Cynamonki
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszne cynamonki, pachnie nimi cały dom i przywodzi na myśl święta - są przepyszne - nic dodać nic ująć!

Podsumowanie

Course: Śniadania
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz