Curry z kurczakiem i warzywami

Curry z kurczakiem i warzywami

Pyszne i szybkie danie curry możesz przygotować z ulubionymi warzywami. Pamiętaj jednak, aby kurczaka pokrojonego w cienkie plastry dodać pod sam koniec smażenia, wówczas będzie delikatny.

Składniki

  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 100 gram piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty curry - żółtej lub czerwonej (koniecznie pasta ze słoiczka nie sypka przyprawa curry)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • opcjonalnie: 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 torebka ryżu jaśminowego
2 porcje

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Na suchej patelni rozgrzać curry i trawę cytrynową - uwaga, żeby nie przypalić. Następnie dodać mleczko kokosowe, wymieszać aż do połączenia składników.
  • Imbir obrać, pokroić w cienkie prostokąty, dodać do curry.
  • Cukinię i paprykę umyć pokroić dodać do curry, smażyć razem około 3-4 minuty. Warzywa powinny być lekko ścięte, jeszcze chrupiące. Można dodać opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy z puszki doda daniu słodkości.
  • Na koniec umyć pierś z kurczaka, pokroić w cienkie plastry, dodać do curry. Smażyć 4-5 minut. Podawać z ryżem jaśminowym.
    Curry z kurczakiem i warzywami
5 from 1 vote

Notes

Curry z kurczakiem i warzywami można podawać na różne sposoby. Idealne, gdy musisz wyczyścić lodówkę z warzyw. Warto jednak pamiętać, aby nie przesmażyć warzyw, powinny być lekko chrupiące. Wówczas są najlepsze. 

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiady
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz