
Pyszne i szybkie danie curry możesz przygotować z ulubionymi warzywami. Pamiętaj jednak, aby kurczaka pokrojonego w cienkie plastry dodać pod sam koniec smażenia, wówczas będzie delikatny.
Składniki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 100 gram piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki pasty curry - żółtej lub czerwonej (koniecznie pasta ze słoiczka nie sypka przyprawa curry)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- opcjonalnie: 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 torebka ryżu jaśminowego
Instrukcja
- Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Na suchej patelni rozgrzać curry i trawę cytrynową - uwaga, żeby nie przypalić. Następnie dodać mleczko kokosowe, wymieszać aż do połączenia składników.
- Imbir obrać, pokroić w cienkie prostokąty, dodać do curry.
- Cukinię i paprykę umyć pokroić dodać do curry, smażyć razem około 3-4 minuty. Warzywa powinny być lekko ścięte, jeszcze chrupiące. Można dodać opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy z puszki doda daniu słodkości.
- Na koniec umyć pierś z kurczaka, pokroić w cienkie plastry, dodać do curry. Smażyć 4-5 minut. Podawać z ryżem jaśminowym.
Notes
Curry z kurczakiem i warzywami można podawać na różne sposoby. Idealne, gdy musisz wyczyścić lodówkę z warzyw. Warto jednak pamiętać, aby nie przesmażyć warzyw, powinny być lekko chrupiące. Wówczas są najlepsze.
Komentarze