Curd z rabarbaru

Curd z rabarbaru

Przepis na pyszny curd z rabarbaru, kwaskowy krem idealnie nadaje się do ciast, deserów czy tartaletek. Poniżej zamieszczam również filmik z youtube. Zachęcam do subskrybowania kanału i proszę o łapkę w górę:) Jak mnie tam znaleźć? Wystarczy wpisać w lupce esencja kulinarna:)

Składniki

  • 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę (nie obieramy rabarbaru!)
  • szczypta różowego barwnika spożywczego
  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 żółtka (rozmiar L)
  • 1 całe jajko
  • 50 g masła
1.5 słoiczka

Wyposażenie

  • metalowa miska

Instrukcja

  • Rabarbar umyć, nie obierać!, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka.
  • Dodać 100 g cukru oraz sok z połowy cytryny.
  • Gotować do całkowitego rozpadu rabarbaru.
  • Następnie zblendować na gładką masę.
  • Przełożyć do metalowej miski. Dodać 4 żółtka i 1 całe jako, dokładnie wymieszać rózgą.
  • Dodać szczyptę różowego barwnika, wymieszać i odstawić.
  • W rondelku zagotować wodę, miskę z curdem położyć na rondelku. Gotować na parze ciągle mieszając aż curd zacznie gęstnieć.
  • Następnie ściągnąć z ognia, dodać 50g pokrojonego w kostkę masła, dokładnie wymieszać rózgą aż do połączenia składników.
  • Curd przelać do słoiczków, pozostawić w lodówce na 2h do stężenia.
    Curd z rabarbaru
  • Curd idealnie nadaje się do tartaletek czy do przekładania ciast lub jako dodatek do deserów. Pyszny kwaskowy smak - zachwyca:)
    Curd z rabarbaru
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszny rabarbarowy curd - to idealny dodatek do wszelkich deserów, idealnie nadaje się do tart, tartaletek czy do przekładania ciast, serdecznie polecam!

Podsumowanie

Course: desery
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz