
Przepis na pyszny curd z rabarbaru, kwaskowy krem idealnie nadaje się do ciast, deserów czy tartaletek. Poniżej zamieszczam również filmik z youtube. Zachęcam do subskrybowania kanału i proszę o łapkę w górę:) Jak mnie tam znaleźć? Wystarczy wpisać w lupce esencja kulinarna:)
Składniki
- 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę (nie obieramy rabarbaru!)
- szczypta różowego barwnika spożywczego
- 100 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 4 żółtka (rozmiar L)
- 1 całe jajko
- 50 g masła
Wyposażenie
- metalowa miska
Instrukcja
- Rabarbar umyć, nie obierać!, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka.
- Dodać 100 g cukru oraz sok z połowy cytryny.
- Gotować do całkowitego rozpadu rabarbaru.
- Następnie zblendować na gładką masę.
- Przełożyć do metalowej miski. Dodać 4 żółtka i 1 całe jako, dokładnie wymieszać rózgą.
- Dodać szczyptę różowego barwnika, wymieszać i odstawić.
- W rondelku zagotować wodę, miskę z curdem położyć na rondelku. Gotować na parze ciągle mieszając aż curd zacznie gęstnieć.
- Następnie ściągnąć z ognia, dodać 50g pokrojonego w kostkę masła, dokładnie wymieszać rózgą aż do połączenia składników.
- Curd przelać do słoiczków, pozostawić w lodówce na 2h do stężenia.
- Curd idealnie nadaje się do tartaletek czy do przekładania ciast lub jako dodatek do deserów. Pyszny kwaskowy smak - zachwyca:)
Video
Notes
Pyszny rabarbarowy curd - to idealny dodatek do wszelkich deserów, idealnie nadaje się do tart, tartaletek czy do przekładania ciast, serdecznie polecam!
Komentarze