Cukinie nadziewane mięsem w sosie pieczarkowym

Cukinie nadziewane mięsem w sosie pieczarkowym

Przepis na pyszne cukinie nadziewane mięsem i ryżem w sosie pieczarkowym. Szybki obiad w 50 minut.

Składniki

  • 250 g mięsa z łopatki
  • 250 g karkówki
  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
  • 3 większe cukinie
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sos pieczarkowy

  • 1 op. pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 1 łyżka tartego sera grana padano
  • sól, pieprz.
8 porcji

Instrukcja

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Mięso umyć, zmielić, dodać drobno posiekaną cebulkę, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Podlać 50 ml zimnej wody dokładnie powyrabiać ręką, aż mięso będzie delikatne i wszystkie składniki połączą się. Warto poświęcić na wyrabianie chwilę, wówczas mięso będzie delikatne i miękkie po upieczeniu.
  • Dopiero po wyrobieniu mięsa dodać ugotowany ryż, delikatnie wymieszać.
  • Cukinie umyć, każdą przekroić na około 3 części, środki wydrylować, pozostawiając ok. 5-6 mm miąższu po bokach.
  • Cukinie nadziać mięsem z ryżem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek. Przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) ok. 30 - 35 minut.

Sos

  • W tym czasie przygotować sos pieczarkowy.
  • Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić.
  • Pieczarki umyć, pokroić (u mnie w kostkę), podsmażyć z zeszkloną cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy pieczarki zmniejszą już swoją objętość, dodać 100 ml śmietanki 30%, podsmażyć chwilkę aż śmietanka zacznie się redukować, następnie dodać 1 łyżkę tartego grana padano i 2 łyżki śmietanki 18%, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Upieczone cukinie przełożyć do sosu, chwilkę razem podsmażyć.
    Cukinie nadziewane mięsem i ryżem w sosie pieczarkowym
  • Cukinie nadziewane mięsem w sosie pieczarkowym
  • Cukinie nadziewane mięsem w sosie pieczarkowym
5 from 1 vote

Notes

Pyszne danie idealne na rodzinny obiad, czy spotkanie w gronie przyjaciół. Mięso jest tutaj bardzo ważne, nie rezygnowałabym z samodzielnego mielenia mięsa, ponieważ takie jest po prostu duże lepsze, poza tym wiesz co masz w środku. Ponadto ważne jest dokładne wyrobienie mięsa rękoma z dodatkiem małej ilości wody zanim dodasz ryż. Dzięki temu mięso będzie po upieczeniu miękkie i delikatne.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 50 mins

Komentarze

Dodaj komentarz