
Przepis na pyszne cukinie nadziewane mięsem i ryżem w sosie pieczarkowym. Szybki obiad w 50 minut.
Składniki
- 250 g mięsa z łopatki
- 250 g karkówki
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
- 3 większe cukinie
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sos pieczarkowy
- 1 op. pieczarek
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 1 łyżka tartego sera grana padano
- sól, pieprz.
Instrukcja
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Mięso umyć, zmielić, dodać drobno posiekaną cebulkę, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Podlać 50 ml zimnej wody dokładnie powyrabiać ręką, aż mięso będzie delikatne i wszystkie składniki połączą się. Warto poświęcić na wyrabianie chwilę, wówczas mięso będzie delikatne i miękkie po upieczeniu.
- Dopiero po wyrobieniu mięsa dodać ugotowany ryż, delikatnie wymieszać.
- Cukinie umyć, każdą przekroić na około 3 części, środki wydrylować, pozostawiając ok. 5-6 mm miąższu po bokach.
- Cukinie nadziać mięsem z ryżem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek. Przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) ok. 30 - 35 minut.
Sos
- W tym czasie przygotować sos pieczarkowy.
- Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić.
- Pieczarki umyć, pokroić (u mnie w kostkę), podsmażyć z zeszkloną cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy pieczarki zmniejszą już swoją objętość, dodać 100 ml śmietanki 30%, podsmażyć chwilkę aż śmietanka zacznie się redukować, następnie dodać 1 łyżkę tartego grana padano i 2 łyżki śmietanki 18%, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Upieczone cukinie przełożyć do sosu, chwilkę razem podsmażyć.
Notes
Pyszne danie idealne na rodzinny obiad, czy spotkanie w gronie przyjaciół. Mięso jest tutaj bardzo ważne, nie rezygnowałabym z samodzielnego mielenia mięsa, ponieważ takie jest po prostu duże lepsze, poza tym wiesz co masz w środku. Ponadto ważne jest dokładne wyrobienie mięsa rękoma z dodatkiem małej ilości wody zanim dodasz ryż. Dzięki temu mięso będzie po upieczeniu miękkie i delikatne.
Komentarze