
Cukinia w azjatyckim stylu z aromatycznym sosem. U mnie dla podkręcenia ostrości również płatki chilli i sos sriracha. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 3 łyżki oleju sezamowego (prażonego)
- 2 małe cukinie
- 20 ml jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu słodko kwaśnego
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 łyżki prażonego sezamu (u mnie tym razem czarny)
- szalotka lub szczypiorek
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Cukinie myjemy, kroimy w słupki, przekładamy do półmiska.
- Dodajemy 20 ml jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu słodko kwaśnego, 1 łyżkę sosu sriracha, ½ łyżeczki płatków chilli i 2-3 łyżki prażonego sezamu, mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego (prażonego), dodajemy cukinię (początkowo bez sosu), chwilkę smażymy nie obracając zbyt często, żeby złapała kolor.
- Na koniec dodajemy pozostały sos i chwilkę razem dusimy, nie za długo, cukinie powinny pozostać chrupkie. Gotowe cukinie posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub szalotką.
Film
Uwagi
Bardzo lubię kuchnię azjatycką, dlatego cukinie w azjatyckim stylu skradły moje kubki smakowe. Cukinia słodko kwaśna to pyszna propozycja jako starter czy kolacja dla smakoszy azjatyckich smaków.
Komentarze