Cukinia słodko kwaśna

Cukinia słodko kwaśna

Cukinia w azjatyckim stylu z aromatycznym sosem. U mnie dla podkręcenia ostrości również płatki chilli i sos sriracha. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 3 łyżki oleju sezamowego (prażonego)
  • 2 małe cukinie
  • 20 ml jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu słodko kwaśnego
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżki prażonego sezamu (u mnie tym razem czarny)
  • szalotka lub szczypiorek
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Cukinie myjemy, kroimy w słupki, przekładamy do półmiska.
  • Dodajemy 20 ml jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu słodko kwaśnego, 1 łyżkę sosu sriracha, ½ łyżeczki płatków chilli i 2-3 łyżki prażonego sezamu, mieszamy do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego (prażonego), dodajemy cukinię (początkowo bez sosu), chwilkę smażymy nie obracając zbyt często, żeby złapała kolor.
  • Na koniec dodajemy pozostały sos i chwilkę razem dusimy, nie za długo, cukinie powinny pozostać chrupkie. Gotowe cukinie posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub szalotką.
    Cukinia słodko kwaśna
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Bardzo lubię kuchnię azjatycką, dlatego cukinie w azjatyckim stylu skradły moje kubki smakowe. Cukinia słodko kwaśna to pyszna propozycja jako starter czy kolacja dla smakoszy azjatyckich smaków.

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, kolacja
Kuchnia: Azjatycka
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz