Crumble z rabarbarem i płatkami owsianymi

Pyszny pomysł na śniadanie z rabarbarem i płatkami owsianymi.

Składniki

  • 350 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 5 łyżek miodu
4 porcje

Wyposażenie

  • małe naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Rabarbaru nie należy obierać, jedynie umyć i pokroić na kawałki ok. 1,5 cm. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zasypać 4 łyżkami cukru trzcinowego.
  • Do osobnej miski przesypać 150g mąki pszennej, dodać 150g płatków owsianych, dodać 40g rozpuszczonego masła i 5 łyżek miodu, dokładnie wymieszać łyżką a następnie zagniatać palcami, aby powstały mniejsze i większe kawałki. Posypać rabarbar.
  • Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 35 minut (pod przykryciem), a następnie 10 minut bez przykrycia.
    Crumble z rabarbarem i płatkami owsianymi
5 from 1 vote

Notes

Pyszne śniadanie z płatkami owsianymi i rabarbarem. Takie crumble to połączenie słodyczy i kwasowości rabarbaru - co daje bardzo przyjemne połączenie dla podniebienia.

Podsumowanie

Course: Śniadania
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 45 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz