
Pyszny pomysł na śniadanie z rabarbarem i płatkami owsianymi.
Składniki
- 350 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 150 g płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 5 łyżek miodu
Wyposażenie
- małe naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Rabarbaru nie należy obierać, jedynie umyć i pokroić na kawałki ok. 1,5 cm. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zasypać 4 łyżkami cukru trzcinowego.
- Do osobnej miski przesypać 150g mąki pszennej, dodać 150g płatków owsianych, dodać 40g rozpuszczonego masła i 5 łyżek miodu, dokładnie wymieszać łyżką a następnie zagniatać palcami, aby powstały mniejsze i większe kawałki. Posypać rabarbar.
- Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 35 minut (pod przykryciem), a następnie 10 minut bez przykrycia.
Notes
Pyszne śniadanie z płatkami owsianymi i rabarbarem. Takie crumble to połączenie słodyczy i kwasowości rabarbaru - co daje bardzo przyjemne połączenie dla podniebienia.
Komentarze