Ciasto z rabarbarem i czekoladą

Ciasto z rabarbarem i czekoladą

Szybkie w przygotowaniu ciasto rabarbarem i czekoladą to przyjemne połączenie kwaskowości rabarbaru i słodyczy czekolady - ciasto petarda!

Składniki

Ciasto

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 400 g rabarbaru

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • szczypta różowego barwnika w żelu (bardzo mała ilość nabrana np. końcówką patyczka drewnianego
1 tortownica 24 cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24 cm

Instrukcja

Ciasto

  • 150g miękkiego masła utrzeć ze 150g cukru na gładką i puszystą masę.
  • Dodać 4 łyżki mleka i 3 żółtka, dokładnie utrzeć.
  • Do drugiej miski przesypać 200g mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartego masła. Całość utrzeć na gładką masę.
  • Białka z 3 jaj przelać do osobnej misy, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
  • Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki! Pokroić na kawałki ok. 1-1,5 cm, ułożyć na cieście.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Polewa czekoladowa

  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, ciągle mieszając dodać szczyptę różowego barwnika, wymieszać i polać ostudzone ciasto. (kąpiel wodna - w rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody, ustawiamy na nim metalową lub szklaną miskę, do której kruszymy czekoladę).
    Ciasto z rabarbarem i czekoladą
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne ciasto z rabarbarem i białą czekoladą, które przygotujesz bardzo szybko. Do tego jest wyśmienite i pięknie się prezentuje.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz