
Szybkie w przygotowaniu ciasto rabarbarem i czekoladą to przyjemne połączenie kwaskowości rabarbaru i słodyczy czekolady - ciasto petarda!
Składniki
Ciasto
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 400 g rabarbaru
Polewa
- 100 g białej czekolady
- szczypta różowego barwnika w żelu (bardzo mała ilość nabrana np. końcówką patyczka drewnianego
Wyposażenie
- 1 Tortownica 24 cm
Instrukcja
Ciasto
- 150g miękkiego masła utrzeć ze 150g cukru na gładką i puszystą masę.
- Dodać 4 łyżki mleka i 3 żółtka, dokładnie utrzeć.
- Do drugiej miski przesypać 200g mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartego masła. Całość utrzeć na gładką masę.
- Białka z 3 jaj przelać do osobnej misy, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
- Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki! Pokroić na kawałki ok. 1-1,5 cm, ułożyć na cieście.
- Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Polewa czekoladowa
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, ciągle mieszając dodać szczyptę różowego barwnika, wymieszać i polać ostudzone ciasto. (kąpiel wodna - w rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody, ustawiamy na nim metalową lub szklaną miskę, do której kruszymy czekoladę).
Video
Notes
Pyszne ciasto z rabarbarem i białą czekoladą, które przygotujesz bardzo szybko. Do tego jest wyśmienite i pięknie się prezentuje.
Komentarze