
Pyszne, wilgotne ciasto z papai przełożone niesamowitym kremem z mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem ulubionych owoców - u mnie tym razem maliny. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciasto z papai przygotowałam na bazie pulpy z papai (odkryłam ostatnio w lidlu więc musiałam spróbować) i wyszło genialne. Jeśli nie znajdziesz pulpy z papai możesz zamienić pulpą z mango, też już takie piekłam i jest świetne.Jedyna kwestia, której nie należy się przestraszyć w tym cieście - w momencie dodania jajka do masła a potem pulpy ciasto będzie wyglądało jak zważone - tak ma być - to nie ma najmniejszego wpływu na wypiek:) Jest pyszne także do roboty!
Składniki
Ciasto
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250ml)
- 1 jajko
- 450 g pulpy z papai (dostępna również w lidlu, jeśli nie znajdziesz, możesz zamienić na pulpę z mango)
- 2 łyżki łyżki jogurtu 2% tłuszczu
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 op. cukru wanilinowego (1 op. = 16g)
Dodatkowo
- ok. 150 g malin lub innych ulubionych owoców
Wyposażenie
- 1 Tortownica 24cm
Instrukcja
Ciasto
- Do misy miksera przełożyć 100 g miękkiego masła, dodać 3/4 szklanki cukru. Dokładnie zmiksować aż masło stanie się puszyste.
- Dodać 1 całe jajko dokładnie zmiksować. Ciasto będzie wyglądało na zważone, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wypiek.
- Następnie dodać 450g pulpy z papai i 2 łyżki jogurtu 2%, delikatnie zmiksować, odstawić.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą dodać do naszej "zważonej pulpy" i delikatnie wymieszać szpatułką. Teraz możesz odetchnąć, bo ciasto wygląda ładnie:)
- Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
- Piec w temperaturze 170 stopni (termo obieg) przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć rękawicą z piekarnika. położyć na desce, pozostawić do ostudzenia.
- Następnie przeciąć na dwa blaty uważając aby nie za nisko, spód powinien być dość gruby, bo musi utrzymać masę.
Masa
- Do misy miksera przełożyć op. serka mascarpone, 150g jogurtu greckiego, dodać 2 op. cukru wanilinowego i dokładnie zmiksować.
- Wyłożyć na spód, pozostawiając końcówki blatu nieposmarowane, gdy dociśniemy górny blat masa uzupełni przestrzeń. Ułożyć maliny, przykryć drugim blatem.
- Ciasto oprószyć przez sitko cukrem pudrem, można ozdobić malinami.
Notes
Pyszne i wilgotne ciasto z pulpy z papai. Jest na prawdę wyśmienite. Nie rezygnuj z masy, jest lekko kwaskowa i stanowi przeciwwagę do słodkiego ciasta.
Kochani polecam Wam to ciasto z całego serca, jest pyszne! Na pewno zagości na moim stole jeszcze wielokrotnie bo mam zapas pulpy z papai:)