Ciasto z papai

Ciasto z papai

Pyszne, wilgotne ciasto z papai przełożone niesamowitym kremem z mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem ulubionych owoców - u mnie tym razem maliny. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Ciasto z papai przygotowałam na bazie pulpy z papai (odkryłam ostatnio w lidlu więc musiałam spróbować) i wyszło genialne. Jeśli nie znajdziesz pulpy z papai możesz zamienić pulpą z mango, też już takie piekłam i jest świetne.
Jedyna kwestia, której nie należy się przestraszyć w tym cieście - w momencie dodania jajka do masła a potem pulpy ciasto będzie wyglądało jak zważone - tak ma być - to nie ma najmniejszego wpływu na wypiek:) Jest pyszne także do roboty!

Składniki

Ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250ml)
  • 1 jajko
  • 450 g pulpy z papai (dostępna również w lidlu, jeśli nie znajdziesz, możesz zamienić na pulpę z mango)
  • 2 łyżki łyżki jogurtu 2% tłuszczu
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 op. cukru wanilinowego (1 op. = 16g)

Dodatkowo

  • ok. 150 g malin lub innych ulubionych owoców
1 tortownica 24 cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24cm

Instrukcja

Ciasto

  • Do misy miksera przełożyć 100 g miękkiego masła, dodać 3/4 szklanki cukru. Dokładnie zmiksować aż masło stanie się puszyste.
  • Dodać 1 całe jajko dokładnie zmiksować. Ciasto będzie wyglądało na zważone, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wypiek.
  • Następnie dodać 450g pulpy z papai i 2 łyżki jogurtu 2%, delikatnie zmiksować, odstawić.
  • Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać.
  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą dodać do naszej "zważonej pulpy" i delikatnie wymieszać szpatułką. Teraz możesz odetchnąć, bo ciasto wygląda ładnie:)
  • Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
  • Piec w temperaturze 170 stopni (termo obieg) przez 50 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć rękawicą z piekarnika. położyć na desce, pozostawić do ostudzenia.
  • Następnie przeciąć na dwa blaty uważając aby nie za nisko, spód powinien być dość gruby, bo musi utrzymać masę.

Masa

  • Do misy miksera przełożyć op. serka mascarpone, 150g jogurtu greckiego, dodać 2 op. cukru wanilinowego i dokładnie zmiksować.
  • Wyłożyć na spód, pozostawiając końcówki blatu nieposmarowane, gdy dociśniemy górny blat masa uzupełni przestrzeń. Ułożyć maliny, przykryć drugim blatem.
  • Ciasto oprószyć przez sitko cukrem pudrem, można ozdobić malinami.
  • Ciasto z papai
  • Ciasto z papai
  • Ciasto z papai
5 from 2 votes

Notes

Pyszne i wilgotne ciasto z pulpy z papai. Jest na prawdę wyśmienite. Nie rezygnuj z masy, jest lekko kwaskowa i stanowi przeciwwagę do słodkiego ciasta.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz