
Pyszne wilgotne ciasto z dodatkiem pulpy z mango i jogurtu z kremem jogurtowym i mascarpone z dodatkiem truskawek.
Składniki
Ciasto
- 100 gram masła
- 3/4 szklanki cukru (drobnego do wypieków) 1 szklanka = 250 ml
- 1 duże jajko
- 250 gram pulpy z mango
- 3/4 szklanki jogurtu (ja użyłam jogurt grecki)
- 300 gram mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody czyszczonej
Krem z mascarpone i jogurtem greckim
- 250 gram sera mascarpone
- 150 gram jogurtu greckiego
- 2 op. cukru wanilinowego
Dodatkowo
- 130 gram świeżych truskawek
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem aż będzie puszyste i miękkie.
- Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Może się wydawać na tym etapie, że ciasto jest zważone, ale takie ma być. Nie ma to wpływu na wypiek.
- Dodać pulpę z mango i 3/4 szklanki jogurtu, zmiksować.
- Do pulpy przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników, nie dłużej.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odciąć wystający papier.
- Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 50 minut (termo obieg) w temperaturze 170 stopni. Pieczemy do suchego patyczka, jeśli na patyczku zauważysz surowe ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.
- Ciasto położyć w formie na desce i pozostawić tak 10 minut.
- Następnie, odkroić boki, ściągnąć obręcz i pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia.
Krem jogurtowy z mascarpone
- Do misy miksera przełożyć mascarpone, jogurt grecki i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Przełożenie ciasta
- Po całkowitym ostudzeniu ciasto przeciąć w pół, nie za nisko, żeby dół był grubszy. Ułożyć na nim krem z jogurtu i mascarpone. Truskawki pociąć na mniejsze kawałki, ułożyć na kremie. Przykryć drugą połową ciasta.
- Ciasto oprószyć cukrem pudrem przez sitko.
- Mój mąż uważa, że to ciasto powinno nazywać się "poproszę jeszcze kawałek" 🙂 Nie za słodkie - idealne połączenie smaków i do tego przyjemnie wilgotne.
Notes
Wilgotne ciasto z pulpą z mango i jogurtem - tak i tylko z jednym jajkiem. Ciasto wychodzi idealne, właściwie trudno je zepsuć. A krem? Boski! Próbowałaś kiedyś połączenia mascarpone i jogurtu greckiego? Słodycz złamana kwaskowym jogurtem.. jest wyśmienite!
Komentarze