Ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami to pyszne ciasto z nutą cytrynową przekładane kremem budyniowym i truskawkami. To połączenie, które Was zachwyci. Warstwa ciasta nie za gruba, żeby cieszyć się pysznym kremem budyniowym z dodatkiem truskawek. Dodatek żelatyny sprawia, że ciasto postoi dłużej na imprezach w temperaturze pokojowej.

Składniki

Ciasto

  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g śmietany 18%
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny (bez białej części, ponieważ jest gorzka)

Krem budyniowy

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 40 ml zimnej wody

Truskawki

  • 500 g świeżych truskawek
1 blaszka 22 cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 22 cm

Instrukcja

Ciasto

  • 120g miękkiego masła przełożyć do misy miksera, dodać 100g drobnego cukru, miksować aż masło stanie się białe i puszyste.
  • Stopniowo dodawać jajka, ciągle miksując, kolejne dopiero po połączeniu się składników.
  • Na koniec sparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę i dodać do ciasta, zmiksować. Ciasto może wyglądać na zważone, ale to nie ma najmniejszego wpływ na wypiek.
  • Bezpośrednio do powstałej masy przesiać 140g mąki pszennej, 40g mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodać również 100g śmietany 18%, dokładnie wymieszać szpatułką, aby nie było grudek.
  • Tortownicę 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. Wyłożyć gotowe ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
  • Następnie pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty, uważając, aby nie kroić zbyt nisko. Warto, aby spód był odrobinę wyższy. Następnie przygotować truskawki i krem budyniowy.

Truskawki

  • Truskawki umyć, pozostawić do osuszenia, następnie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć jedne obok drugich na dolnym blacie, odstawić.

Masa budyniowa

  • Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wykorzystując jedynie 250 ml mleka. Zagotować, zdjąć z palnika, wymieszać rózgą, aby nie było grudek. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej a następnie schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Masa budyniowa musi być zimna.
  • 2 łyżeczki żelatyny przełożyć do małej miseczki zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie włożyć do mikrofali i delikatnie podgrzać tylko do rozpuszczenia, nie można doprowadzić do zagotowania żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące. Oczywiście żelatynę można podgrzać również w rondelku. Żelatynę pozostawić do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna.
  • 250g schłodzonego serka mascarpone przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń i miksować do połączenia składników.
  • Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu budyniowego - wystarczy 1-2 łyżki, aby nie było szoku temperaturowego i żeby nie powstały grudki. Tak rozrobioną żelatynę dodać do kremu a następnie zmiksować.
  • Przygotowany krem budyniowy wyłożyć na truskawki. Wygładzić powierzchnię i przykryć górnym blatem. Schłodzić w lodówce przez 3h.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Ciasto z budyniem i truskawkami
  • Ciasto z budyniem i truskawkami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne wiosenne ciasto z kremem budyniowym i truskawkami. Bardzo proste w przygotowaniu.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz