Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami oraz kruszonką. Przygotowałam dla Was również krótki filmik poniżej. zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na YOUTUBE.

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 600 g truskawek

Kruszonka

  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 60 g cukru
  • 1 szklanka mąki (120g)
1 blaszka 27cm x 16 cm

Wyposażenie

  • Blaszka 27cm x 16cm

Instrukcja

Ciasto

  • Truskawki umyć, odszypułkować pokroić na ćwiartki, odstawić.
  • Do miski przełożyć 150g miękkiego masła, dodać 150g drobnego cukru, dokładnie utrzeć.
  • Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Następnie dodać 3 łyżki mleka, dokładnie utrzeć.
  • Do masy dodać 200g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 op. cukru wanilinowego, dokładnie utrzeć, odstawić.
  • Do misy miksera dodać 3 białka, dodać szczyptę soli, zmiksować na sztywno.
  • Białka dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Blaszkę o wymiarach 27cm x 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystające boki.
  • Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię.
  • Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki.
  • Przygotować kruszonkę: Do miski przelać 80 g rozpuszczonego masła, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać 120g mąki wymieszać łyżką. Kruszonkę rozdrabniać lekko w palcach i ułożyć na truskawkach.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (termoobieg).
    Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
5 from 4 votes

Video

Notes

Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. 

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz