
Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami oraz kruszonką. Przygotowałam dla Was również krótki filmik poniżej. zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na YOUTUBE.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 600 g truskawek
Kruszonka
- 80 g rozpuszczonego masła
- 60 g cukru
- 1 szklanka mąki (120g)
Wyposażenie
- Blaszka 27cm x 16cm
Instrukcja
Ciasto
- Truskawki umyć, odszypułkować pokroić na ćwiartki, odstawić.
- Do miski przełożyć 150g miękkiego masła, dodać 150g drobnego cukru, dokładnie utrzeć.
- Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Następnie dodać 3 łyżki mleka, dokładnie utrzeć.
- Do masy dodać 200g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 op. cukru wanilinowego, dokładnie utrzeć, odstawić.
- Do misy miksera dodać 3 białka, dodać szczyptę soli, zmiksować na sztywno.
- Białka dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Blaszkę o wymiarach 27cm x 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystające boki.
- Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię.
- Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki.
- Przygotować kruszonkę: Do miski przelać 80 g rozpuszczonego masła, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać 120g mąki wymieszać łyżką. Kruszonkę rozdrabniać lekko w palcach i ułożyć na truskawkach.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (termoobieg).
Video
Notes
Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką.
Komentarze