Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie i proste w przygotowaniu a do tego pyyyszne:)

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 500 g rabarbaru

Polewa z białe czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • szczypta różowego barwnika w żelu
1 blaszka 27 x 16cm

Wyposażenie

  • Blaszka 27cm x 16cm

Instrukcja

  • 150g miękkiego masła utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Dodać 3 łyżki mleka, dokładnie utrzeć. Następnie dodać 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 op. cukru wanilinowego i ucierać do połączenia składników.
  • Do misy miksera przelać 3 białka, dodać szczyptę soli, miksować na wysokich obrotach aż piana będzie sztywna. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką aż do połączenia składników.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg)
  • Blaszkę 27x16cm wyłożyć papierem do pieczenia, odciąć wystającą część. Wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić łyżką po całej powierzchni.
  • Rabarbar umyć, nie obierać, jedynie pokroić i wyłożyć na cieście.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  • Pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie przygotować polewę z białej czekolady.

Polewa z białej czekolady

  • W rondelku zagotować niewielką ilość wody, położyć na nim metalową miskę. Dodać połamaną białą czekoladę, ciągle mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z pary, dodać szczyptę różowego barwnika w żelu, dokładnie wymieszać i polać ostudzone ciasto.
    Ciasto ucierane z rabarbarem
  • Ciasto ucierane z rabarbarem
  • Ciasto ucierane z rabarbarem
5 from 8 votes

Notes

Pyszne i szybkie w połączeniu ciasto ucierane z rabarbarem. Idealne połączenie kwasowości i słodyczy:)

Podsumowanie

Course: Ciasta, desery
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz