
Szybkie i proste w przygotowaniu a do tego pyyyszne:)
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 500 g rabarbaru
Polewa z białe czekolady
- 100 g białej czekolady
- szczypta różowego barwnika w żelu
Wyposażenie
- Blaszka 27cm x 16cm
Instrukcja
- 150g miękkiego masła utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Dodać 3 łyżki mleka, dokładnie utrzeć. Następnie dodać 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 op. cukru wanilinowego i ucierać do połączenia składników.
- Do misy miksera przelać 3 białka, dodać szczyptę soli, miksować na wysokich obrotach aż piana będzie sztywna. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką aż do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg)
- Blaszkę 27x16cm wyłożyć papierem do pieczenia, odciąć wystającą część. Wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić łyżką po całej powierzchni.
- Rabarbar umyć, nie obierać, jedynie pokroić i wyłożyć na cieście.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- Pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie przygotować polewę z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady
- W rondelku zagotować niewielką ilość wody, położyć na nim metalową miskę. Dodać połamaną białą czekoladę, ciągle mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z pary, dodać szczyptę różowego barwnika w żelu, dokładnie wymieszać i polać ostudzone ciasto.
Notes
Pyszne i szybkie w połączeniu ciasto ucierane z rabarbarem. Idealne połączenie kwasowości i słodyczy:)
Komentarze