
Dziś aromatyczne i długo wilgotne ciasto pomarańczowe bez mąki. Koniecznie wypróbujcie a skradnie Wasze kubki smakowe:). Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowań.
Składniki
- 3 duże pomarańcze (najlepiej bio, w przypadku zwykłych dokładnie wszczotkować skórkę)
- 270 g mielonych migdałów
- 200 g cukru
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek rozmiar M
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
- Pomarańcze dokładnie umyć i wyszczotkować. Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
- Następnie w całości wraz ze skórką zblendować. Masa będzie grudkowata, nie ma to wpływu na wypiek. Pozostawić do ostudzenia.
- Do miski przesypać 270g mielonych migdałów, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 200g cukru dokładnie wymieszać.
- Do misy miksera wbić 6 jajek, zmiksować na puszystą masę dodać wymieszane wcześniej suche składniki oraz ostudzoną pulpę z pomarańczy. Zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
- Piekarnik nagarzać do 180℃ grzałka góra - dół
- Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odciąć wystający papier. Przelać ciasto, piec w 180℃ grzałka góra dół przez 50 minut (do suchego patyczka).
Komentarze