Ciasto pomarańczowe bez mąki

Ciasto pomarańczowe bez mąki

Dziś aromatyczne i długo wilgotne ciasto pomarańczowe bez mąki. Koniecznie wypróbujcie a skradnie Wasze kubki smakowe:). Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowań.

Składniki

  • 3 duże pomarańcze (najlepiej bio, w przypadku zwykłych dokładnie wszczotkować skórkę)
  • 270 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek rozmiar M
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

  • Pomarańcze dokładnie umyć i wyszczotkować. Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
  • Następnie w całości wraz ze skórką zblendować. Masa będzie grudkowata, nie ma to wpływu na wypiek. Pozostawić do ostudzenia.
  • Do miski przesypać 270g mielonych migdałów, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 200g cukru dokładnie wymieszać.
  • Do misy miksera wbić 6 jajek, zmiksować na puszystą masę dodać wymieszane wcześniej suche składniki oraz ostudzoną pulpę z pomarańczy. Zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
  • Piekarnik nagarzać do 180℃ grzałka góra - dół
  • Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odciąć wystający papier. Przelać ciasto, piec w 180℃ grzałka góra dół przez 50 minut (do suchego patyczka).
  • Ciasto pomarańczowe bez mąki
5 from 3 votes

Video

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz