
Łatwy przepis na pizzę. Ciasto jest miękkie i elastyczne, łatwo się wyrabia.Jest to bardzo prosty sposób przygotowania pizzy. Pieczemy ją w okrągłej blaszce/ tortownicy. Dodatkowo nie wałkujemy ciasta a jedynie rozciągamy palcami.
Składniki
Sos pomidorowy:
- 250 ml pasty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii lub oregano
- sól, pieprz
Ciasto na pizzę
- 25 gram świeżych drożdży
- 160 ml ciepłej wody (nie może być gorąca, jedynie ciepła. Najlepsza ciepła woda prosto z kranu).
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wyposażenie
- Okrągła blaszka
Instrukcja
Sos pomidorowy
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek i suszoną bazylię lub oregano, dodać pastę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia, zblendować i odstawić.
Ciasto na pizzę
- Mąkę przesiać do miski, odstawić.
- Przygotować rozczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać 60 ml ciepłej wody (prosto z kranu, ale ciepłej - nie może być gorąca) i cukier. Dokładnie wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać 2 łyżki mąki - UWAGA! Odbieramy 2 łyżki z przesianej wcześniej mąki, nie należy dodawać dodatkowej mąki, bo tym samym zwiększamy gramaturę i ciasto może być za twarde. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić 20 minut do wyrośnięcia blisko źródła ciepła. Rozczyn zwiększy objętość 3 krotnie.
- Rozczyn pięknie nam wyrósł. Powinien zwiększyć objętość 3 krotnie. Jeśli z jakichś względów Ci nie wyrósł, musisz przygotować go jeszcze raz.
- Do przesianej mąki dodać sól, dokładnie wymieszać. Zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn. Powoli dodawać pozostałą ciepłą wodę (100 ml) i zagarniać delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Delikatnie wyrobić ręką ciasto w misce. Ciasto będzie miękkie. Następnie przełożyć je na blat oprószony mąką i wyrabiać przez 15 minut. Można też wyrabiać mikserem planetarnym (mieszadłami do chleba).
- Uformować kulę, ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić blisko źródła ciepła na 60 minut.
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto chwilkę powyrabiać, przekroić na pół, uformować dwie kulki. Przykryć ściereczką odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Tortownicę posmarować oliwą z oliwek, ułożyć na niej pierwszą kulkę, lekko rozpłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka. Na końcu pozostawić mały "wałeczek" na brzegu.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, ulubionych dodatków i sera. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C (góra - dół)- piec przez 10 minut.
- Powtórzyć z drugim ciastem
- Z podanego przepisu wychodzą 2 małe pizze. Pyszne prawda?
Notes
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto na pizzę. Przedstawiłam Wam w tym przepisie moje ulubione ciasto na pizzę, dodatki pozostawiam do wyboru wg własnego uznania.
Komentarze