Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Sprężyste ciasto na pierogi, które idealnie się wykrawa i lepi. Moje ulubione. Z poniższego przepisu wykonasz ok. 40 szt. pierogów.

Składniki

  • 300 gram mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 20 gram masła
  • 1 jajko
40 szt.

Instrukcja

  • Mąkę przesiać do misy miksera, dodać szczyptę soli.
  • Masło rozpuścić w 125 ml wrzącej wody. Wlewać powoli do mąki ciągle mieszając łyżką.
  • Roztrzepać jajko dodać do mąki, ciasto wyrabiać mieszadłami do chleba aż będzie gładkie i sprężyste (ok. 7-8 minut), na koniec pougniatać jeszcze ręką. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.
  • Stolnicę podsypać mąką ciasto przeciąż na pół, rozwałkować cienki placek, około 2-3 mm, obsypując w razie potrzeby mąką.
  • Szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach. Farsz nakładać łyżeczką na środek, składać na pół dokładnie sklejając brzegi, gotowe pierożki układać na stolnicy.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć kilka pierogów - około 12 sztuk. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień, gotować około 2 minuty aż pierożki wypłyną.
  • Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz.
    Ciasto na pierogi
5 from 2 votes

Notes

Pyszne i sprężyste ciasto na pierogi, dobrze się wyrabia i wałkuje. Mój ulubiony przepis.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz