
Sprężyste ciasto na pierogi, które idealnie się wykrawa i lepi. Moje ulubione. Z poniższego przepisu wykonasz ok. 40 szt. pierogów.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 20 g masła
- 1 jajko
Instrukcja
- Mąkę przesiać do misy miksera, dodać szczyptę soli.
- Masło rozpuścić w 125 ml wrzącej wody. Wlewać powoli do mąki ciągle mieszając łyżką.
- Roztrzepać jajko dodać do mąki, ciasto wyrabiać mieszadłami do chleba aż będzie gładkie i sprężyste (ok. 7-8 minut), na koniec pougniatać jeszcze ręką. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto przeciąć na pół, rozwałkować cienki placek, około 2-3 mm, obsypując w razie potrzeby mąką.
- Szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach. Farsz nakładać łyżeczką na środek, składać na pół dokładnie sklejając brzegi, gotowe pierożki układać na stolnicy.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć kilka pierogów - około 12 sztuk. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień, gotować około 2 minuty aż pierożki wypłyną.
- Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Gotowe pierogi wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
Notes
Pyszne i sprężyste ciasto na pierogi, dobrze się wyrabia i wałkuje. Mój ulubiony przepis.
Komentarze