Ciasto na piernik długo dojrzewający

Ciasto na piernik długo dojrzewający. Wystarczy 4 tygodnie w lodówce, aby ciasto odpowiednio dojrzało. Z przepisu, który Wam przedstawiam można przygotować zarówno pyszny piernik staropolski, jak również pierniczki. Ciasto będzie na początku dość rzadkie, jednak pod wpływem niskiej temperatury w lodówce stężeje. Przed pieczeniem ciasto należy ogrzać 2h w temperaturze pokojowej.
Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań:)

Składniki

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej (ja użyłam tortowej typ 450)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 g przyprawy korzennej do piernika (2 x 40 g)
10 porcji

Instrukcja

  • Do garnka przelać miód, dodać cukier i masło. Stopniowo podgrzewać mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce 4 tygodnie.
  • Wyrobione ciasto będzie dość luźne, ale stężeje podczas przechowywania w lodówce.
  • Przed pieczeniem pamiętaj ogrzać ciasto 1h w temperaturze pokojowej.
  • Z tego ciasta wychodzą najlepsze pierniki oraz piernik staropolski.
    Ciasto na piernik długo dojrzewający
  • Piernik staropolski
5 from 2 votes

Video

Notes

Pierniczki czy piernik staropolski to smaki Bożego Narodzenia. Moja rodzina uwielbia pierniki z ciasta długo dojrzewającego. Są pyszne i pachnie nimi cały dom!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz