Ciasto na piernik długo dojrzewający
Ciasto na piernik długo dojrzewający. Wystarczy 4 tygodnie w lodówce, aby ciasto odpowiednio dojrzało. Z przepisu, który Wam przedstawiam można przygotować zarówno pyszny piernik staropolski, jak również pierniczki. Ciasto będzie na początku dość rzadkie, jednak pod wpływem niskiej temperatury w lodówce stężeje. Przed pieczeniem ciasto należy ogrzać 2h w temperaturze pokojowej.Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań:)
Składniki
- 500 g miodu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej (ja użyłam tortowej typ 450)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 80 g przyprawy korzennej do piernika (2 x 40 g)
Instrukcja
- Do garnka przelać miód, dodać cukier i masło. Stopniowo podgrzewać mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostudzenia.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce 4 tygodnie.
- Wyrobione ciasto będzie dość luźne, ale stężeje podczas przechowywania w lodówce.
- Przed pieczeniem pamiętaj ogrzać ciasto 1h w temperaturze pokojowej.
- Z tego ciasta wychodzą najlepsze pierniki oraz piernik staropolski.
Film
Uwagi
Pierniczki czy piernik staropolski to smaki Bożego Narodzenia. Moja rodzina uwielbia pierniki z ciasta długo dojrzewającego. Są pyszne i pachnie nimi cały dom!
Komentarze