
Ciasto na piernik długo dojrzewający. Wystarczy 2-3 tygodnie w lodówce, aby ciasto odpowiednio dojrzało. Z przepisu, który Wam przedstawiam można przygotować zarówno pyszny piernik staropolski, jak również upiec pierniczki. Ciasto będzie na początku dość rzadkie, jednak pod wpływem niskiej temperatury w lodówce stężeje. Po 2 tygodniach, gdy będziesz je wyjmować z lodówki pozostaw je na 30 minut w ciepłym pomieszczeniu, wówczas łatwiej je rozwałkujesz.
Składniki
- 500 g miodu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej (ja użyłam tortowej typ 450)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 80 g przyprawy korzennej do piernika (2 x 40 g)
Instrukcja
- Do rondelka przelać miód, dodać cukier i masło. Stopniowo podgrzewać mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostudzenia.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć ściereczką i przechowywać lodówce co najmniej 2 tygodnie.
- Wyrobione ciasto będzie dość luźne, ale stężeje podczas przechowywania w lodówce. Daje się dobrze rozwałkować, trzeba tylko lekko podsypywać je mąką.
- Pierniczki lub piernik staropolski z tego ciasta piec około 5 dni przed świętami.
Video
Notes
Pierniczki czy piernik staropolski to smaki Bożego Narodzenia. Moja rodzina uwielbia pierniki z ciasta długo dojrzewającego. Są pyszne i pachnie nimi cały dom!
Komentarze