Ciasto na piernik długo dojrzewający

Ciasto na piernik długo dojrzewający

Ciasto na piernik długo dojrzewający najlepiej przygotować 5-6 tygodni przed świętami. Jednak jeśli nie zdążyliście wcześniej 2-3 tygodnie też będą w porządku. Pierniki będą równie pyszne. Z przepisu, który Wam przedstawiam można przygotować zarówno pyszny piernik staropolski, jak również upiec pierniczki. Ciasto będzie na początku dość rzadkie, jednak pod wpływem niskiej temperatury w lodówce stężeje.

Składniki

  • 500 gram miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gram masła
  • 1 kg mąki pszennej (ja użyłam tortowej typ 450)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 gram przyprawy korzennej do piernika (2 x 40 gram)
10 porcji

Instrukcja

  • Do rondelka przelać miód, dodać cukier i masło. Stopniowo podgrzewać mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć ściereczką i przechowywać lodówce co najmniej 2 tygodnie.
  • Wyrobione ciasto będzie dość luźne, ale stężeje podczas przechowywania w lodówce. Daje się dobrze rozwałkować, trzeba tylko lekko podsypywać je mąką.
  • Pierniczki lub piernik staropolski z tego ciasta piec około 5 dni przed świętami.
    Ciasto na piernik długo dojrzewający
5 from 2 votes

Notes

Pierniczki czy piernik staropolski to smaki Bożego Narodzenia. Moja rodzina uwielbia pierniki z ciasta długo dojrzewającego. Są pyszne i pachnie nimi cały dom!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz