Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to mój nr 1 z ciast. Ciasto przekładam pysznym kremem z mascarpone, jogurtu greckiego i cukru wanilinowego, co nadaje całemu ciastu pyszny, lekko kwaskowy posmak. Ciasto marchewkowe jest szybkie w przygotowaniu i zapewnia efekt WOW, niby nic kawałek ciasta, ale wystarczy spróbować, żeby się zakochać:)

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 80 g drobno posiekanego ananasa z puszki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g posiekanych orzechów pekan

Masa do przełożenia ciasta

  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 op. cukru wanilinowego (1 op. = 16g)
24 cm tortownica

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm lub 22 cm

Instrukcja

Ciasto

  • Jajka wyjąc wcześniej z lodówki. Jeśli zapomniałaś możesz ja na chwilkę włożyć do półmiska z ciepłą wodą.
  • Do misy miksera dodać jajka, ubić aż zwiększą objętość dwukrotnie.
  • Dodać cukier i ubijać, aż masa będzie puszysta i gładka.
  • Dalej ubijać dolewając wąskim strumieniem 150 ml oleju roślinnego.
  • Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno posiekanego ananasa, posiekane orzechy pekan i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  • W tym momencie piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  • Do innej miski przesiać mąkę, dodać łyżkę cynamonu, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę sody, dokładnie wymieszać. Następnie dodać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
  • Przygotowane ciasto wylać do tortownicy, piec w temperaturze 150 stopni (termo obieg) przez 1 godzinę (do suchego patyczka).
  • Upieczone ciasto pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Po ostudzeniu przeciąć ciasto w pół, nie za nisko, aby powstały dwa równej wielkości blaty.

Masa jogurtowa

  • Masę przygotować dopiero, gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone.
  • Do misy miksera przełożyć mascarpone, dodać 150 g jogurtu greckiego i 2 op cukru wanilinowego. 1 op = 16g. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  • Masę rozsmarować na dolnym blacie, przykryć drugim blatem. Przechowywać w lodówce, nawet na kolejny dzień jest pyszne i wilgotne, tylko nie jestem pewna czy ciasto przetrwa do drugiego dnia, u mnie zwykle raz dwa i ciacho zjedzone..ja uwielbiam to połączenie, dlatego nie rezygnujecie z tej masy, jest wyjątkowo pyszna!
    Ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe
5 from 6 votes

Notes

Ciasto marchewkowe jest pyszne. Koniecznie wypróbujcie mają ulubioną masę do jego przełożenia. Połączenie mascarpone, jogurtu greckiego i cukru wanilinowego nadaje temu ciastu wyjątkowy smak.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz