Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Pyszne i bardzo efektowane ciasto kruche z rabarbarem i bezą. Jednocześnie jest bardzo proste w przygotowaniu. Kompozycja idealna - kwaśny rabarbar i słodka beza - pycha..

Składniki

Kruchy spód

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g masła zimnego prosto z lodówki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachowaj do bezy)

Rabarbar

  • 400 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g konfitury z malin

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 blaszka 26 x 16

Wyposażenie

  • Blaszka 27 x 16 cm

Instrukcja

  • Blachę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ja mam blachę kwadratową 27x 16 z odpinanym rantem, wówczas wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant i obciąć wystający papier. W przypadku blach tradycyjnych lepiej wysmarować blachę masłem wówczas papier lepiej przylega. Odstawić.

Kruchy spód

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Ucierać w palcach aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
  • Tak przygotowanym ciastem wylepić dno formy, następnie podziurkować widelcem.
  • Piec w temperaturze 170 stopni (termo obieg) przez 20 minut.

Rabarbar

  • Podczas gdy nasze ciasto się piecze, przygotujemy rabarbar i bezę. Zaczynamy od rabarbaru.
  • Rabarbar umyć, pokroić na kawałki ok. 1cm i przełożyć do miski. Dodać połowę konfitury z malin (100 g), 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki cynamonu. Dokładnie wymieszać. Odstawić.

Beza

  • Do misy miksera wlać białka. Ubijać do momentu powstania puszystej piany. Wówczas zacząć dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, bez pośpiechu:) Ubijać do momentu aż białka będą sztywne i błyszczące. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować.
  • Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą z malin.
  • Wyłożyć na niego rabarbar.
  • A następnie bezę. Piec 20 minut w 170 stopniach (termo obieg), następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć 40 minut, chodzi o podsuszenie bezy. Jeśli masz większą blachę skróć czas suszenia.
  • Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
  • Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
5 from 11 votes

Notes

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą jest bardzo efektowne a co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Polecam Wam gorąco. Połączenie słodkiej bezy i kwaśnego rabarbaru to na prawdę pyszne połączenie.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz