
Pyszne i bardzo efektowane ciasto kruche z rabarbarem i bezą. Jednocześnie jest bardzo proste w przygotowaniu. Kompozycja idealna - kwaśny rabarbar i słodka beza - pycha..Poniżej zamieszam również poglądowy filmik z Youtube, zachęcam do subskrypcji kanału, aby być na bieżąco oraz proszę oczywiście o łapkę w górę:)
Składniki
Kruchy spód
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 200 g masła zimnego prosto z lodówki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachowaj do bezy)
Rabarbar
- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g konfitury z malin
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyposażenie
- Blaszka 27 x 16 cm
Instrukcja
- Blachę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ja mam blachę kwadratową 27x 16 z odpinanym rantem, wówczas wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant i obciąć wystający papier. W przypadku blach tradycyjnych lepiej wysmarować blachę masłem wówczas papier lepiej przylega. Odstawić.
Kruchy spód
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Ucierać w palcach aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
- Tak przygotowanym ciastem wylepić dno formy, następnie podziurkować widelcem.
- Piec w temperaturze 170 stopni (termo obieg) przez 20 minut.
Rabarbar
- Podczas gdy nasze ciasto się piecze, przygotujemy rabarbar i bezę. Zaczynamy od rabarbaru.
- Rabarbar umyć, pokroić na kawałki ok. 1cm i przełożyć do miski. Dodać połowę konfitury z malin (100 g), 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki cynamonu. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
Beza
- Do misy miksera wlać białka. Ubijać do momentu powstania puszystej piany. Wówczas zacząć dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, bez pośpiechu:) Ubijać do momentu aż białka będą sztywne i błyszczące. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować.
- Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą z malin.
- Wyłożyć na niego rabarbar.
- A następnie bezę. Piec 20 minut w 170 stopniach (termo obieg), następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć 40 minut, chodzi o podsuszenie bezy. Jeśli masz większą blachę skróć czas suszenia.
Video
Notes
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą jest bardzo efektowne a co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Polecam Wam gorąco. Połączenie słodkiej bezy i kwaśnego rabarbaru to na prawdę pyszne połączenie.
Komentarze