Ciasto jogurtowo bananowe

Ciasto jogurtowo - bananowe

Szybkie w przygotowaniu i bardzo wilgotne ciasto jogurtowo bananowe z dodatkiem cynamonu i polewą czekoladową.

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 2% (szklanka =250 ml)
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)
1 keksówka 24 cm x 12cm

Wyposażenie

  • keksówka 24 cm x 12cm

Instrukcja

  • Do miski przekładamy 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki oleju roślinnego, 2 całe jajka, mieszamy rózgą do połączenia się składników a na koniec dodajemy rozgniecionego dojrzałego banana, odstawiamy. (Ciasto będzie grudkowate, nie ma to wpływu na wypiek).
  • Do drugiej miski przesypujemy 250g mąki pszennej, dodajemy ½ szklanki drobnego cukru do wypieków, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i mieszamy rózgą.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy dokładnie, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście.
  • Keksówkę 24cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  • Górę ciasta posypujemy posiekaną czekoladą.
  • Pieczemy w 180℃ grzałka termoobieg przez ok. 40 minut - do suchego patyczka! W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia.
    Ciasto jogurtowo bananowe
5 from 2 votes

Notes

Wilgotne, pyszne i delikatne, nadaje się do mrożenia. Pachnie nim cały dom.

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz