
Szybkie w przygotowaniu i bardzo wilgotne ciasto jogurtowo bananowe z dodatkiem cynamonu i polewą czekoladową.
Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 2% (szklanka =250 ml)
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)
Wyposażenie
- keksówka 24 cm x 12cm
Instrukcja
- Do miski przekładamy 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki oleju roślinnego, 2 całe jajka, mieszamy rózgą do połączenia się składników a na koniec dodajemy rozgniecionego dojrzałego banana, odstawiamy. (Ciasto będzie grudkowate, nie ma to wpływu na wypiek).
- Do drugiej miski przesypujemy 250g mąki pszennej, dodajemy ½ szklanki drobnego cukru do wypieków, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i mieszamy rózgą.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy dokładnie, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście.
- Keksówkę 24cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
- Górę ciasta posypujemy posiekaną czekoladą.
- Pieczemy w 180℃ grzałka termoobieg przez ok. 40 minut - do suchego patyczka! W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia.
Notes
Wilgotne, pyszne i delikatne, nadaje się do mrożenia. Pachnie nim cały dom.
Komentarze