
Pyszne, pachnące i mięciutkie ciasto jogurtowe ze śliwkami i maślaną kruszonką. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 2% (1 szklanka = 250ml)
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej typ 550
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g śliwek (węgierki)
Kruszonka
- 130 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 90 g zimnego masła
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
Kruszonka
- Do miski przesypujemy 130g mąki pszennej, 80g cukru trzcinowego i 90g zimnego masła. Dokładnie zagniatamy kruszonkę i wstawiamy do lodówki na czas przygotowana ciasta.
Ciasto
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przelewamy 1 szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy 2 jajka i ½ szklanki oleju roślinnego. Mieszamy dokładnie rózgą do połączenia się składników. Ciasto będzie grudkowate, nie ma to wpływu na wypiek.
- Do drugiej miski przesypujemy 250g mąki pszennej, dodajemy ½ szklanki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łopatką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście.
- Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz i obcinamy wystający papier.
- Przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
- 400g śliwek myjemy, dokładnie osuszamy, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni termoobieg przez 50 minut (do suchego patyczka).
- Kroimy dopiero po ostudzeniu.
Film
Uwagi
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to klasyczny, domowy wypiek, który łączy w sobie lekkość jogurtowego ciasta z soczystymi, słodko-kwaśnymi śliwkami. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, co czyni je idealnym wyborem na szybki deser lub podwieczorek. Śliwki dodają ciastu wyjątkowego smaku i wilgotności, a po upieczeniu tworzą apetyczną, lekko karmelizowaną warstwę na wierzchu. Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest idealne na późne lato i wczesną jesień, kiedy śliwki są najbardziej aromatyczne i dostępne w sklepach. Podawane z filiżanką herbaty lub kawy, z pewnością zachwyci każdego domownika.
Komentarze