Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne, pachnące i mięciutkie ciasto jogurtowe ze śliwkami i maślaną kruszonką. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 2% (1 szklanka = 250ml)
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g śliwek (węgierki)

Kruszonka

  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 90 g zimnego masła
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

Kruszonka

  • Do miski przesypujemy 130g mąki pszennej, 80g cukru trzcinowego i 90g zimnego masła. Dokładnie zagniatamy kruszonkę i wstawiamy do lodówki na czas przygotowana ciasta.

Ciasto

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przelewamy 1 szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy 2 jajka i ½ szklanki oleju roślinnego. Mieszamy dokładnie rózgą do połączenia się składników. Ciasto będzie grudkowate, nie ma to wpływu na wypiek.
  • Do drugiej miski przesypujemy 250g mąki pszennej, dodajemy ½ szklanki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łopatką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście.
  • Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz i obcinamy wystający papier.
  • Przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
  • 400g śliwek myjemy, dokładnie osuszamy, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni termoobieg przez 50 minut (do suchego patyczka).
  • Kroimy dopiero po ostudzeniu.
5 from 5 votes

Film

Uwagi

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to klasyczny, domowy wypiek, który łączy w sobie lekkość jogurtowego ciasta z soczystymi, słodko-kwaśnymi śliwkami. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, co czyni je idealnym wyborem na szybki deser lub podwieczorek. Śliwki dodają ciastu wyjątkowego smaku i wilgotności, a po upieczeniu tworzą apetyczną, lekko karmelizowaną warstwę na wierzchu. Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest idealne na późne lato i wczesną jesień, kiedy śliwki są najbardziej aromatyczne i dostępne w sklepach. Podawane z filiżanką herbaty lub kawy, z pewnością zachwyci każdego domownika.

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz