Ciasto jogurtowe z żurawiną i czekoladą

Ciasto jogurtowe z żurawiną i czekoladą

Pyszne, szybkie, wilgotne ciasto jogurtowe. Bardzo wilgotne również w kolejne dni - kwaskowa żurawina i i słodycz czekolady to połączenie idealne:)

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie 2%)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 g kropelek czekoladowych
1 keksówka 25 cm x 11cm

Wyposażenie

  • keksówka 30cm x 11cm

Instrukcja

  • Do miski przelać szklankę (250 ml) jogurtu, dodać 2 jajka oraz 1/2 szklanki oleju roślinnego, dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić blisko źródła ciepła do ocieplenia.
  • Do innej miski przesypać: 250g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szklanki cukru, wymieszać rózgą.
  • Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. W połowie mieszania dodać żurawinę i 50g kropelek czekoladowych.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
  • Formę keksową 25cm x 11cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć gotowe ciasto i posypać je pozostałymi 50g kropelek czekolady.
  • Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 40 minut (do suchego patyczka).
    Ciasto jogurtowe z żurawiną i czekoladą
5 from 1 vote

Video

Notes

Wilgotne ciasto z żurawiną i kropelkami czekolady - bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne:)

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz