
Pyszne, szybkie, wilgotne ciasto jogurtowe. Bardzo wilgotne również w kolejne dni - kwaskowa żurawina i i słodycz czekolady to połączenie idealne:)
Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie 2%)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- 100 g kropelek czekoladowych
Wyposażenie
- keksówka 30cm x 11cm
Instrukcja
- Do miski przelać szklankę (250 ml) jogurtu, dodać 2 jajka oraz 1/2 szklanki oleju roślinnego, dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić blisko źródła ciepła do ocieplenia.
- Do innej miski przesypać: 250g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szklanki cukru, wymieszać rózgą.
- Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. W połowie mieszania dodać żurawinę i 50g kropelek czekoladowych.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
- Formę keksową 25cm x 11cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć gotowe ciasto i posypać je pozostałymi 50g kropelek czekolady.
- Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 40 minut (do suchego patyczka).
Video
Notes
Wilgotne ciasto z żurawiną i kropelkami czekolady - bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne:)
Komentarze