Ciasto jogurtowe z jabłkiem

Ciasto jogurtowe z jabłkiem

Ciasto jest bardzo wilgotne, również w kolejne dni, bardzo szybkie w wykonaniu, bez użycia miksera, wszystkie składniki mieszamy szpatułką, przydadzą się 2 miski.
Poniżej znajdziecie filmik z przygotowania - zachęcam do subskrypcji - dajcie znać, czy lubicie takie przepisy w komentarzach poniżej:)

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego u mnie 3% (250ml) - w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (szklanka =250ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka = 250ml)
  • 1 jabłko

Lukier cytrynowe

  • sok z małej cytryny
  • cukier puder (będziemy dosypywać stopniowo, na tyle, aby lukier zgęstniał)
1 keksówka 30cm x 11 cm

Wyposażenie

  • 1 keksówka 30cm x 11cm
  • 2 miski

Instrukcja

  • Jabłko umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę do głębokiego talerza, dodać 3/4 łyżeczki cynamonu wymieszać, odstawić.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
  • Do miski wlać 250 ml jogurtu, dodać 2 jajka i 1/2 szklanki oleju roślinnego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie wymieszać rózgą aż wszystkie składniki połączą się, odstawić blisko źródła ciepła.
  • Do drugiej miski przesypać 250g mąki, dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru, wszystkie składniki wymieszać.
  • Składniki mokre dodać do suchych, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Następnie dodać wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Najlepiej jest sprawdzać patyczkiem środek ciasta. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
  • Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostudzenia.

Lukier cytrynowy

  • Po ostudzeniu przygotować lukier cytrynowy. Do rondelka wycisnąć sok z cytryny, zagotować. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lukier zacznie gęstnieć. Polać przygotowane ciasto i gotowe.
    Ciasto jogurtowe z jabłkiem
  • Ciasto jogurtowe z jabłkiem
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z jabłkiem - czego chcieć więcej do kawki?
Uwielbiam również wszelkie angielskie ciasta np. ciasto marchewkowe  a wszelkie kwestie językowe dotyczące tłumaczeń języka angielskiego i innych języków załatwicie tutaj --> tlumaczenia-express24.pl

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz