
Ciasto francuskie nadziewane ricottą, łososiem i koperkiem to pyszne przekąski na imprezy. Ciasto francuskie można przygotować wcześniej a w dniu imprezy podgrzać je chwilę w piekarniku, aby było chrupiące a następnie nadziać. Do tego pyszne nadzienie na bazie ricotty, wędzonego łososia i koperku.
Składniki
- 2 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
Nadzienie
- 1 op. sera ricotta
- 1/2 pęczka koperku
- 200 g wędzonego łososia
- czarne oliwki
- czarnuszka
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Blacha z wyposażenia piekarnika
- Papier do pieczenia
- okrągła foremka do wycinania kółek
Instrukcja
- Oba blaty ciasta francuskiego pokroić na 15 części.
- W jednym arkuszu wyciąć okrągłą foremką kółka.
- Arkusz bez wycięć posmarować na łączeniach roztrzepanym jajkiem.
- Następnie ułożyć na nich kwadraty z wyciętymi kółkami, lekko dociskając palcami. Następnie całość posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki temu, ciasto będzie ładnie zarumienione.
- Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach (termoobieg) 15 - 20 minut w zależności od piekarnika. Ciasto ma być ładnie zarumienione i wyrośnięte.
- Następnie każdy środek ciastka, który jest wyrośnięty zagnieść łyżeczką, aby zrobić miejsce na nadzienie.
Nadzienie
- 100g łososia, 1/2 pęczka koperku drobno posiekać, połączyć z ricottą. W razie potrzeby doprawić.
- W zagłębieniu ciastka ułożyć nadzienie z ricotty, na wierzch ułożyć po kawałku łososia, przyozdobić koperkiem i czarnymi oliwkami i czarnuszką.
Notes
Pyszne i efektowne przekąski na imprezy. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie się prezentują.
Komentarze