Ciasto francuskie nadziewane ricottą i łososiem

Ciasto francuskie nadziewane ricottą i łososiem

Ciasto francuskie nadziewane ricottą, łososiem i koperkiem to pyszne przekąski na imprezy. Ciasto francuskie można przygotować wcześniej a w dniu imprezy podgrzać je chwilę w piekarniku, aby było chrupiące a następnie nadziać. Do tego pyszne nadzienie na bazie ricotty, wędzonego łososia i koperku.

Składniki

  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 1 op. sera ricotta
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g wędzonego łososia
  • czarne oliwki
  • czarnuszka
  • sól, pieprz
15 szt.

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia
  • okrągła foremka do wycinania kółek

Instrukcja

  • Oba blaty ciasta francuskiego pokroić na 15 części.
  • W jednym arkuszu wyciąć okrągłą foremką kółka.
  • Arkusz bez wycięć posmarować na łączeniach roztrzepanym jajkiem.
  • Następnie ułożyć na nich kwadraty z wyciętymi kółkami, lekko dociskając palcami. Następnie całość posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki temu, ciasto będzie ładnie zarumienione.
  • Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach (termoobieg) 15 - 20 minut w zależności od piekarnika. Ciasto ma być ładnie zarumienione i wyrośnięte.
  • Następnie każdy środek ciastka, który jest wyrośnięty zagnieść łyżeczką, aby zrobić miejsce na nadzienie.

Nadzienie

  • 100g łososia, 1/2 pęczka koperku drobno posiekać, połączyć z ricottą. W razie potrzeby doprawić.
  • W zagłębieniu ciastka ułożyć nadzienie z ricotty, na wierzch ułożyć po kawałku łososia, przyozdobić koperkiem i czarnymi oliwkami i czarnuszką.
    Ciasto francuskie nadziewane ricottą i łososiem
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i efektowne przekąski na imprezy. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie się prezentują.

Podsumowanie

Course: Przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz