
Pyszna przekąska na imprezę do przygotowania w 30 minut. Efektowne i pyszne kwiaty z ciasta filo nadziewane szpinakiem i ricottą. Danie można przygotować dzień wcześniej a tuż przed imprezą lekko podgrzać. Ciasto pozostaje chrupiące również po odgrzaniu.
Składniki
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. ciasta filo
- 2 łyżki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- 1 jajko
Wyposażenie
- foremka do pieczenia muffinów
Instrukcja
- Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć.
- Następnie dodać umyty szpinak, podsmażyć aż straci objętość.
- Następnie dodać ricottę, dokładnie wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Foremkę do muffinów posmarować lekko oliwą z oliwek.
- Rozdzielić blaty ciasta filo - będą nam potrzebne 4 szt.
- 4 blaty ułożyć jedne na drugim powycinać równe kwadraty ok. 8 -10.
- Rogi kwadratów poprzesuwać względem własnej osi jak na zdjęciu. Następnie przełożyć do foremki na muffiny wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Do środka przełożyć przygotowany wcześniej szpinak z ricottą. Posypać parmezanem.
- Jajko roztrzepać posmarować nim boki ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Czas dopasuj do swojego piekarnika. Boki powinny się lekko zrumienić jak na zdjęciu poniżej.
- Bardzo lubię tą przekąskę, ponieważ można ją przygotować dzień przed imprezą a gdy przyjdą goście jedynie lekko je podgrzać w piekarniku, tak aby farsz był ciepły. Jak przechowywać przygotowane różyczki ciasta filo? Pozostaw je w temperaturze pokojowej aż do ostudzenia. Następnie, przykryj folią aluminiową i pozostaw w chłodnym miejscu. Ciasto po podgrzaniu zachowuje swoją chrupkość.
Notes
Pyszne różyczki z ciasta filo ze szpinakiem i ricottą - bardzo efektowne a przede wszystkim pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Komentarze