Ciasto filo ze szpinakiem i ricottą

Ciasto filo ze szpinakiem i ricottą

Pyszna przekąska na imprezę do przygotowania w 30 minut. Efektowne i pyszne kwiaty z ciasta filo nadziewane szpinakiem i ricottą. Danie można przygotować dzień wcześniej a tuż przed imprezą lekko podgrzać. Ciasto pozostaje chrupiące również po odgrzaniu.

Składniki

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. ciasta filo
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • 1 jajko
10 szt.

Wyposażenie

  • foremka do pieczenia muffinów

Instrukcja

  • Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć.
  • Następnie dodać umyty szpinak, podsmażyć aż straci objętość.
  • Następnie dodać ricottę, dokładnie wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Foremkę do muffinów posmarować lekko oliwą z oliwek.
  • Rozdzielić blaty ciasta filo - będą nam potrzebne 4 szt.
  • 4 blaty ułożyć jedne na drugim powycinać równe kwadraty ok. 8 -10.
  • Rogi kwadratów poprzesuwać względem własnej osi jak na zdjęciu. Następnie przełożyć do foremki na muffiny wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Do środka przełożyć przygotowany wcześniej szpinak z ricottą. Posypać parmezanem.
  • Jajko roztrzepać posmarować nim boki ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Czas dopasuj do swojego piekarnika. Boki powinny się lekko zrumienić jak na zdjęciu poniżej.
  • Bardzo lubię tą przekąskę, ponieważ można ją przygotować dzień przed imprezą a gdy przyjdą goście jedynie lekko je podgrzać w piekarniku, tak aby farsz był ciepły. Jak przechowywać przygotowane różyczki ciasta filo? Pozostaw je w temperaturze pokojowej aż do ostudzenia. Następnie, przykryj folią aluminiową i pozostaw w chłodnym miejscu. Ciasto po podgrzaniu zachowuje swoją chrupkość.
    Ciasto filo ze szpinakiem i ricottą
5 from 1 vote

Notes

Pyszne różyczki z ciasta filo ze szpinakiem i ricottą  - bardzo efektowne a przede wszystkim pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Przekąska, przystawki
Cuisine: Grecka
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz