
Szybki i pyszny przepis na obiad. Ciasto filo z łososiem i szpinakiem idealnie nadaje się na szybki obiad a także rodzinne spotkanie.
Składniki
- 0,5 opakowania ciasta filo
- 400 gram łososia
- 200 gram szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 30 gram sera typu bałkańskiego
Instrukcja
- Czosnek wycisnąć podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać umyty szpinak, podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Wycisnąć z wody (szpinak musi być suchy, żeby nie zmoczyć ciasta). Odstawić.
- Łososia umyć, pokroić w grubszą kostkę, osolić, ułożyć na środku ciasta filo, na rybę wyłożyć szpinak i pokruszony ser.
- Boki ciasta zawijać na zakładkę jak na zdjęciu poniżej.
- Jajko roztrzepać, pędzelkiem posmarować łączenia ciasta.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) 30 minut.
Notes
Ciasto filo z łososiem i szpinakiem jest obłędne. Chrupiące ciasto, pyszny łosoś i szpinak z czosnkiem to pyszne i proste połączenie.
Komentarze