Ciasto filo z łososiem i szpinakiem

Ciasto filo z łososiem i szpinakiem

Szybki i pyszny przepis na obiad. Ciasto filo z łososiem i szpinakiem idealnie nadaje się na szybki obiad a także rodzinne spotkanie.

Składniki

  • 0,5 opakowania ciasta filo
  • 400 gram łososia
  • 200 gram szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 30 gram sera typu bałkańskiego
6 porcji

Instrukcja

  • Czosnek wycisnąć podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać umyty szpinak, podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Wycisnąć z wody (szpinak musi być suchy, żeby nie zmoczyć ciasta). Odstawić.
  • Łososia umyć, pokroić w grubszą kostkę, osolić, ułożyć na środku ciasta filo, na rybę wyłożyć szpinak i pokruszony ser.
  • Boki ciasta zawijać na zakładkę jak na zdjęciu poniżej.
  • Jajko roztrzepać, pędzelkiem posmarować łączenia ciasta.
  • Ciasto piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) 30 minut.
5 from 3 votes

Notes

Ciasto filo z łososiem i szpinakiem jest obłędne. Chrupiące ciasto, pyszny łosoś i szpinak z czosnkiem to pyszne i proste połączenie.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz