
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, które pozostaje dłużej świeże dzięki metodzie tanghzong. Ciasto jest delikatne, wilgotne i pozostaje dłużej świeże.Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Tanghzong
- 20 g mąki pszennej
- 100 ml zimnej wody
Zaczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki odebrana z przygotowanych 600g do ciasta
Ciasto
- 600 g mąki pszennej typ 550
- wyrośnięty zaczyn
- ostudzony tanghzong
- 2 średnie jajka
- 140 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 120 g miękkiego masła
Kruszonka
- 130 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 80 g zimnego masła
Owoce
- 1,5 kg śliwek węgierek
Wyposażenie
- blaszka 25 x 30 cm
Instrukcja
Tanghzong
- Na patelnię przelewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy 20g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy szpatułką, żeby nie pozostały grudki. Następnie przekładamy na płytę grzewczą, delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając aż zawiesina zacznie się redukować i zagęści się. Na filmiku poniżej możecie zobaczyć, jak przygotowuję tanghzong. Następnie przekładamy do półmiska i pozostawiamy do ostudzenia.
Zaczyn
- 30g świeżych drożdży kruszymy do miski, dolewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (odebraną z przygotowanych 600g).
- Dokładnie mieszamy rózgą, żeby nie pozostały grudki, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby aktywować drożdże.
Ciasto
- Do misy miksera przelewamy 2 jajka, dodajemy 140g cukru i miksujemy aż piana stanie się puszysta.
- Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzony tanghzong, 120g rozpuszczonego i ostudzonego masła,100 ml mleka i 600g mąki. Wyrabiamy hakiem około 7 minut. Ciasta nie można podsypywać dodatkowo mąką.
- Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Gdy ciasto wyrasta przygotujemy kruszonkę: do miski przesypujemy 130g mąki pszennej, 70g cukru trzcinowego i dodajemy 80g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Palcami wyrabiamy kruszonkę aż do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Śliwki
- Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w pół, pozbawiamy pestek.
Ostatni etap
- Wyrośnięte ciasto składamy kilkukrotnie szpatułką, jak na filmiku poniżej, można też powyrabiać chwilkę ręcznie.
- Blaszkę 25 x 30cm lub 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i rozciągamy delikatnie szpatułką, żeby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy. Układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy obficie kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra - dół) przez 50 minut lub dłużej - do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
- Ciasto jest delikatne i pozostaje dłużej świeże.
Video
Notes
Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, które pozostanie dłużej świeże, dzięki azjatyckiej metodzie tanghzong - koniecznie musicie je wypróbować.
Komentarze