Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, które pozostaje dłużej świeże dzięki metodzie tanghzong. Ciasto jest delikatne, wilgotne i pozostaje dłużej świeże.
Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

Tanghzong

  • 20 g mąki pszennej
  • 100 ml zimnej wody

Zaczyn

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki odebrana z przygotowanych 600g do ciasta

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • wyrośnięty zaczyn
  • ostudzony tanghzong
  • 2 średnie jajka
  • 140 g cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 120 g miękkiego masła

Kruszonka

  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 80 g zimnego masła

Owoce

  • 1,5 kg śliwek węgierek
1 blaszka 25 x 30cm

Wyposażenie

  • blaszka 25 x 30 cm

Instrukcja

Tanghzong

  • Na patelnię przelewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy 20g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy szpatułką, żeby nie pozostały grudki. Następnie przekładamy na płytę grzewczą, delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając aż zawiesina zacznie się redukować i zagęści się. Na filmiku poniżej możecie zobaczyć, jak przygotowuję tanghzong. Następnie przekładamy do półmiska i pozostawiamy do ostudzenia.

Zaczyn

  • 30g świeżych drożdży kruszymy do miski, dolewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (odebraną z przygotowanych 600g).
  • Dokładnie mieszamy rózgą, żeby nie pozostały grudki, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby aktywować drożdże.

Ciasto

  • Do misy miksera przelewamy 2 jajka, dodajemy 140g cukru i miksujemy aż piana stanie się puszysta.
  • Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzony tanghzong, 120g rozpuszczonego i ostudzonego masła,100 ml mleka i 600g mąki. Wyrabiamy hakiem około 7 minut. Ciasta nie można podsypywać dodatkowo mąką.
  • Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Kruszonka

  • Gdy ciasto wyrasta przygotujemy kruszonkę: do miski przesypujemy 130g mąki pszennej, 70g cukru trzcinowego i dodajemy 80g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Palcami wyrabiamy kruszonkę aż do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Śliwki

  • Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w pół, pozbawiamy pestek.

Ostatni etap

  • Wyrośnięte ciasto składamy kilkukrotnie szpatułką, jak na filmiku poniżej, można też powyrabiać chwilkę ręcznie.
  • Blaszkę 25 x 30cm lub 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i rozciągamy delikatnie szpatułką, żeby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy. Układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy obficie kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra - dół) przez 50 minut lub dłużej - do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
    Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • Ciasto jest delikatne i pozostaje dłużej świeże.
    Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, które pozostanie dłużej świeże, dzięki azjatyckiej metodzie tanghzong - koniecznie musicie je wypróbować.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz