Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pyszne zachowujące dłużej świeżość ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań. Zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube. Znajdziecie tam wiele pysznych propozycji:)

Składniki

Tanghzong

  • 20 g mąki pszennej
  • 100 ml zimnej wody

Zaczyn

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki odebrana z przygotowanych do ciasta 600g

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • wyrośnięty zaczyn
  • ostudzony tanghzong
  • 2 średnie jajka
  • 150 g cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 120 g miękkiego masła

Do posmarowania

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Kruszonka

  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 90 g zimnego masła

Owoce

  • 1,5 kg rabarbaru
1 blaszka 25 x 30 cm

Wyposażenie

  • duża blaszka 25 x 30cm

Instrukcja

Tanghozng

  • Na patelnię wlewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy 20g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy szpatułką aż mąka rozpuści się. Dopiero wówczas przekładamy na płytę grzewczą i lekko podgrzewamy ciągle mieszając aż tanghzong zacznie się redukować. Na filmiku poniżej pokazuję jaka jest właściwa konsystencja.
  • Zredukowany tanghzong przekładamy do półmiska i pozostawiamy do ostudzenia.

Zaczyn

  • Do miski kruszymy 30g świeżych drożdży, dodajemy 100 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru, i 1 łyżkę mąki, odebraną z przygotowanych 600g. Dokładnie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto

  • Do misy miksera wbijamy 2 jajka, dodajemy 150g cukru drobnego do wypieków i miksujemy na puszystą masę.
  • Następnie dodajemy ostudzony tanghzong, wyrośnięty zaczyn 600g mąki pszennej, 120g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 100 ml letniego mleka i wyrabiamy hakiem lub ręcznie przez około 8-10 minut. Ciasta nie można podsypywać dodatkowo mąką!
  • Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

Kruszonka

  • Do miski przekładamy 90g zimnego masła, 80 g cukru trzcinowego i 130g mąki pszennej. Palcami zagniatamy kruszonkę i odstawiamy do lodówki.

Rabarbar

  • 1,5kg rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki. Rabarbaru nie należy obierać. Wówczas będziemy mieli piękne różowe kawałki rabarbaru w cieście a nie zieloną trawę:) Kupując rabarbar zawsze wybieram te kawałki, które są pięknie czerwone. Skórka podczas pieczenia staje się miękka, w cieście w ogóle nie czuć, że jest.

Ostatni etap

  • Wyrośnięte ciasto kilka razy składamy szpatułką lub wyrabiamy na blacie. Nie podsypując mąką! Tanghzong sprawia, że z ciastem dużo lepiej się pracuje.
  • Blaszkę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i rozciągamy na całą szerokość blaszki. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
  • Posypujemy obficie pokrojonym wcześniej rabarbarem (nie obieramy rabarbaru!). A następnie kruszonką.
  • Pieczemy w 180℃ grzałka góra dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
    Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
5 from 2 votes

Film

Uwagi

To ciasto drożdżowe z rabarbarem rozchodzi się bardzo szybko. Trzeba chować, żeby zostało na następny dzień. Dzięki zaparzaniu mąki (tanghzong) ciasto pozostaje dłużej świeże.

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz