Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Pyszne zachowujące dłużej świeżość ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań. Zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube. Znajdziecie tam wiele pysznych propozycji:)
Składniki
Tanghzong
- 20 g mąki pszennej
- 100 ml zimnej wody
Zaczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki odebrana z przygotowanych do ciasta 600g
Ciasto
- 600 g mąki pszennej typ 550
- wyrośnięty zaczyn
- ostudzony tanghzong
- 2 średnie jajka
- 150 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 120 g miękkiego masła
Do posmarowania
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka
- 130 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 90 g zimnego masła
Owoce
- 1,5 kg rabarbaru
Wyposażenie
- duża blaszka 25 x 30cm
Instrukcja
Tanghozng
- Na patelnię wlewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy 20g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy szpatułką aż mąka rozpuści się. Dopiero wówczas przekładamy na płytę grzewczą i lekko podgrzewamy ciągle mieszając aż tanghzong zacznie się redukować. Na filmiku poniżej pokazuję jaka jest właściwa konsystencja.
- Zredukowany tanghzong przekładamy do półmiska i pozostawiamy do ostudzenia.
Zaczyn
- Do miski kruszymy 30g świeżych drożdży, dodajemy 100 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru, i 1 łyżkę mąki, odebraną z przygotowanych 600g. Dokładnie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
- Do misy miksera wbijamy 2 jajka, dodajemy 150g cukru drobnego do wypieków i miksujemy na puszystą masę.
- Następnie dodajemy ostudzony tanghzong, wyrośnięty zaczyn 600g mąki pszennej, 120g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 100 ml letniego mleka i wyrabiamy hakiem lub ręcznie przez około 8-10 minut. Ciasta nie można podsypywać dodatkowo mąką!
- Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Do miski przekładamy 90g zimnego masła, 80 g cukru trzcinowego i 130g mąki pszennej. Palcami zagniatamy kruszonkę i odstawiamy do lodówki.
Rabarbar
- 1,5kg rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki. Rabarbaru nie należy obierać. Wówczas będziemy mieli piękne różowe kawałki rabarbaru w cieście a nie zieloną trawę:) Kupując rabarbar zawsze wybieram te kawałki, które są pięknie czerwone. Skórka podczas pieczenia staje się miękka, w cieście w ogóle nie czuć, że jest.
Ostatni etap
- Wyrośnięte ciasto kilka razy składamy szpatułką lub wyrabiamy na blacie. Nie podsypując mąką! Tanghzong sprawia, że z ciastem dużo lepiej się pracuje.
- Blaszkę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i rozciągamy na całą szerokość blaszki. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
- Posypujemy obficie pokrojonym wcześniej rabarbarem (nie obieramy rabarbaru!). A następnie kruszonką.
- Pieczemy w 180℃ grzałka góra dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Film
Uwagi
To ciasto drożdżowe z rabarbarem rozchodzi się bardzo szybko. Trzeba chować, żeby zostało na następny dzień. Dzięki zaparzaniu mąki (tanghzong) ciasto pozostaje dłużej świeże.
Komentarze