Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe. Przepis na to ciasto czekoladowe jest szybki i zawsze się udaje. Raz dwa i gotowe:) A zapach w całym domu.. obłędny:)
Uwielbiam ciasta czekoladowe, sporo już ich piekłam aż w końcu dopracowałam przepis pod siebie, mój idealny do porannej kawy. Wiadomo ciasta "suche" smakują najlepiej na świeżo, ale wystarczy, że następnego dnia wrzucisz kawałek na moment do mikrofali i ciasto w dechę! Jak prosto z piekarnika:)

Składniki

Ciasto

  • 300 gram mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
  • 150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao
  • 200 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 5 jajek rozmiar M
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa

  • 100 gram gorzkiej czekolady 60% kakao
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 40 gram masła
1 tortownica 24 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

Ciasto

  • Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystający papier, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • W mniejszej misce umieścić sypkie składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać rózgą.
  • Do rondelka przełożyć masło, mleko i połamaną czekoladę. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia.
  • W tym czasie przygotować pianę z jajek. Jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Miksować na wysokich obrotach aż cukier połączy się dobrze z jajkami i powstanie bardzo puszysta masa.
  • Do pianki z jajek wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową miksując na niskich obrotach aż do połączenia składników.
  • Następnie dosypywać stopniowo przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej mieszając delikatnie rózgą, dopiero po połączeniu dosypywać stopniowo kolejną porcję mąki.
  • Przygotowaną masę wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w temperaturze 175 stopni przez 50 minut - do suchego patyczka. Jeśli zauważysz na patyczku surowe ciasto wydłuż pieczenie o kilka minut. Dla mojego ciacha 50 minut było wystarczające.
  • Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić tak przez 10 minut. Następnie położyć ciasto na kratkę, obkroić boki, zdjąć obręcz i pozostawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka przełożyć gorzką czekoladę, mleczną i masło roztopić na małym ogniu. Polać gotowe ciasto czekoladowe.
  • Wiadomo ciasta "suche" smakują najlepiej na świeżo, ale wystarczy, że następnego dnia wrzucisz kawałek na moment do mikrofali i cieszysz się ciastem jak prosto z piekarnika.
    Ciasto czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe
4.53 from 17 votes

Notes

Uwielbiam ciasto czekoladowe. Piekłam różne, aż w końcu dopracowałam przepis pod siebie - także przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na wilgotne i pełne smaku ciasto czekoladowe.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz