
Wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe. Przepis na to ciasto czekoladowe jest szybki i zawsze się udaje. Raz dwa i gotowe:) A zapach w całym domu.. obłędny:)Uwielbiam ciasta czekoladowe, sporo już ich piekłam aż w końcu dopracowałam przepis pod siebie, mój idealny do porannej kawy. Wiadomo ciasta "suche" smakują najlepiej na świeżo, ale wystarczy, że następnego dnia wrzucisz kawałek na moment do mikrofali i ciasto w dechę! Jak prosto z piekarnika:)
Składniki
Ciasto
- 300 gram mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
- 150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao
- 200 gram cukru
- 200 gram masła
- 5 jajek rozmiar M
- 300 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa
- 100 gram gorzkiej czekolady 60% kakao
- 100 gram mlecznej czekolady
- 40 gram masła
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
Ciasto
- Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystający papier, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- W mniejszej misce umieścić sypkie składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać rózgą.
- Do rondelka przełożyć masło, mleko i połamaną czekoladę. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia.
- W tym czasie przygotować pianę z jajek. Jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Miksować na wysokich obrotach aż cukier połączy się dobrze z jajkami i powstanie bardzo puszysta masa.
- Do pianki z jajek wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową miksując na niskich obrotach aż do połączenia składników.
- Następnie dosypywać stopniowo przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej mieszając delikatnie rózgą, dopiero po połączeniu dosypywać stopniowo kolejną porcję mąki.
- Przygotowaną masę wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w temperaturze 175 stopni przez 50 minut - do suchego patyczka. Jeśli zauważysz na patyczku surowe ciasto wydłuż pieczenie o kilka minut. Dla mojego ciacha 50 minut było wystarczające.
- Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić tak przez 10 minut. Następnie położyć ciasto na kratkę, obkroić boki, zdjąć obręcz i pozostawić do ostudzenia.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka przełożyć gorzką czekoladę, mleczną i masło roztopić na małym ogniu. Polać gotowe ciasto czekoladowe.
- Wiadomo ciasta "suche" smakują najlepiej na świeżo, ale wystarczy, że następnego dnia wrzucisz kawałek na moment do mikrofali i cieszysz się ciastem jak prosto z piekarnika.
Notes
Uwielbiam ciasto czekoladowe. Piekłam różne, aż w końcu dopracowałam przepis pod siebie - także przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na wilgotne i pełne smaku ciasto czekoladowe.
Komentarze