
Pyszne ciasto czekoladowe, wilgotne z pysznymi śliwkami!
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady 60%
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 40 ml rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5-6 śliwek w zależności od wielkości nie należy dawać dużo śliwek, ciasto jest delikatne
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej 60%
- 100 ml śmietanki 30%
- orzechy pekan do ozdobienia ciasta
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
- Śliwki umyć, przekroić w pół pozbawić pestek, pozostawić do osuszenia.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- W rondelku zagotować wodę, ułożyć na nim metalową lub szklaną miskę i rozpuścić na parze: 100g połamanej czekolady, 100 g masła, 40 ml rumu, 250 ml mleka. Odstawić.
- Do misy miksera wbić całe 5 jajek, dodać 200g drobnego cukru do wypieków, zmiksować aż jajka staną się puszyste i zwiększą swoją objętość, odstawić.
- Do osobnej miski przesiać 250g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, delikatnie wymieszać.
- Do ubitych jaj dodawać stopniowo po 3 łyżki mieszanki z suchych składników (delikatnie mieszać rózgą, dochodząc do dna miski, aby nie pozostała niepołączona mąka) na przemian z mieszanką z masła, mleka i czekolady. Czynność należy wykonywać powoli i delikatnie. Nie używamy miksera! Tylko rózgi.
- Gotową masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kilka śliwek - ciasto jest delikatne, nie należy przesadzać z ilością śliwek. U mnie 5 szt.
- Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 50 minut (do suchego patyczka). W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia w zależności od piekarnika.
- Ciasto kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Polewa czekoladowa
- Na parze roztopić 100g gorzkiej czekolady, dodać 100 ml śmietanki 30%, mieszać rózgą do połączenia składników.
- Polać ostudzone ciasto, ozdobić orzechami pekan.
Notes
Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne ciasto czekoladowe - wyśmienite!
Komentarze