Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Pyszne ciasto czekoladowe, wilgotne z pysznymi śliwkami!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady 60%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 40 ml rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5-6 śliwek w zależności od wielkości nie należy dawać dużo śliwek, ciasto jest delikatne

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej 60%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • orzechy pekan do ozdobienia ciasta
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

  • Śliwki umyć, przekroić w pół pozbawić pestek, pozostawić do osuszenia.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • W rondelku zagotować wodę, ułożyć na nim metalową lub szklaną miskę i rozpuścić na parze: 100g połamanej czekolady, 100 g masła, 40 ml rumu, 250 ml mleka. Odstawić.
  • Do misy miksera wbić całe 5 jajek, dodać 200g drobnego cukru do wypieków, zmiksować aż jajka staną się puszyste i zwiększą swoją objętość, odstawić.
  • Do osobnej miski przesiać 250g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, delikatnie wymieszać.
  • Do ubitych jaj dodawać stopniowo po 3 łyżki mieszanki z suchych składników (delikatnie mieszać rózgą, dochodząc do dna miski, aby nie pozostała niepołączona mąka) na przemian z mieszanką z masła, mleka i czekolady. Czynność należy wykonywać powoli i delikatnie. Nie używamy miksera! Tylko rózgi.
  • Gotową masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kilka śliwek - ciasto jest delikatne, nie należy przesadzać z ilością śliwek. U mnie 5 szt.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 50 minut (do suchego patyczka). W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia w zależności od piekarnika.
  • Ciasto kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Polewa czekoladowa

  • Na parze roztopić 100g gorzkiej czekolady, dodać 100 ml śmietanki 30%, mieszać rózgą do połączenia składników.
  • Polać ostudzone ciasto, ozdobić orzechami pekan.
    Ciasto czekoladowe ze śliwkami
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami
5 from 3 votes

Notes

Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne ciasto czekoladowe - wyśmienite!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz