Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i konfiturą wiśniową.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 200 g masła
  • 180 g cukru drobnego do wypieków
  • 5 jajek
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 240 g konfitury z wiśni

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • płatki migdałów do posypania
24 cm (tortownica)

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24cm

Instrukcja

Ciasto

  • Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier.
  • Do miski przesiać 300g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody spożywczej. Dokładnie wymieszać.
  • Do rondelka przełożyć 200g masła, 300ml mleka i połamaną tabliczkę czekolady. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • 5 Jajek przełożyć do misy miksera dodać 180g drobnego cukru do wypieków. Dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści a masa jajeczna będzie bardzo puszysta.
  • Następnie do jajek dolewać stopniowo ostudzoną masę maślano czekoladową ciągle miksując.
  • Na koniec dodawać stopniowo po kilka łyżek mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą za każdym razem mieszając delikatnie rózgą aż do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasta uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do przestudzenia.
  • Po przestudzeniu ciasta przekroić je w pół uważając, aby dół nie był zbyt cienki.

Masa mascarpone

  • Do misy miksera przełożyć 250g mascarpone, dodać 100 ml śmietanki 30% i 2 op. cukru wanilinowego. Dokładnie zmiksować i wyłożyć na spód ciasta. Na kremie mascarpone rozprowadzić konfiturę z wiśni. Przełożyć górnym blatem.

Polewa czekoladowa

  • Następnie przygotować polewę czekoladową na parze: W rondelku zagotować wodę ułożyć na nim metalową miskę, pokruszyć 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, dodać 100 ml śmietanki 30%, mieszać rózgą do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Polewę czekoladową rozprowadzić na cieście, posypać płatkami migdałowymi.
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone i powidłami z wiśni.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz