Ciasto bananowe z kremem cytrynowo - waniliowym

Ciasto bananowe z kremem cytrynowo - waniliowym

Pyszne połączenie słodkiego ciasta bananowego z kwaskowym kremem cytrynowym. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 średniej wielkości banany ok. 200g
  • 100 ml maślanki
  • 120 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka

Krem cytrynowo waniliowy

  • 1 op. serka Philadelphia lub Twój Smak (Twój smak ma 135g, Philadelhia 125g - dla masy nie ma znaczenia tak mała różnica - zużywamy całe op. jednego lub drugiego serka)
  • 80 g miękkiego masła
  • starta skórka z 1 średniej cytryny
  • 2 op. cukru wanilinowego (1op. =16g)
  • orzechy pekan do przyozdobienia ciasta
22 cm - tortownica

Wyposażenie

  • Tortownica 22 cm

Instrukcja

  • Poniżej znajdziecie poglądowy filmik z przepisem na ciasto bananowe. Zapraszam również na mój kanał na YouTube Będę wdzięczna za subskrypcję i polubienie tego przepisu:)
  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termo obieg)
  • Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Banany rozdrobnić blenderem, następnie dodać maślankę, dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Do misy miksera przełożyć miękkie masło, dodać cukier - miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie wbijać po jednym jajku - kolejne po połączeniu składników. Dodać maślankę z mlekiem, wymieszać na niskich obrotach miksera.
  • Następnie wsypać wcześniej przygotowaną mąkę (wraz z proszkiem, sodą i cynamonem). Mieszać delikatnie szpatułką aż do połączenia składników.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią gotowe ciasto, wyrównać powierzchnię.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) 40 minut (do suchego patyczka).
  • Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia, dopiero wówczas przygotować masę.

Masa cytrynowo waniliowa

  • Do misy miksera przełożyć serek, miękkie masło, dodać 2 op. cukru wanilinowego oraz startą skórkę z jednej średniej cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Następnie wyłożyć na ciasto i przyozdobić orzechami pekan.
    Ciasto bananowe z kremem cytrynowo - waniliowym
5 from 3 votes

Video

Notes

Pyszne ciasto bananowe z kremem cytrynowo - waniliowym to idealne połączenie słodkiego ciasta i kwaskowego kremu.. Pyszne!
 

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz