
Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka. Mały nakład pracy - a ciastka wyśmienite!
Składniki
- 100 g kremu o smaku ciasteczek korzenych (dostępny w lidlu)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 120 g syropu klonowego
- 120 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki sody
- 1 całe jajko
Instrukcja
- Do miski przełożyć 100g kremu korzennego i 120g syropu klonowego. Dodać ¼ łyżeczki sody, 1 jajko i szczyptę soli. Wymieszać rózgą na gładką masę.
- Dodać 120g mąki pszennej i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Po 30 minutach blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 -5mm. Przy pomocy foremek wycinać ulubione wzory ciastek.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach (grzałka góra -dół) przez 6-7 minut. Ciastka należy wkładać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Notes
Pyszne, pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasteczka. Idealne do herbaty:)
Komentarze