Ciastka czekoladowe na zakwasie

Ciastka czekoladowe na zakwasie

Pyszne mięciutkie nawet po ostudzeniu ciastka czekoladowe na zakwasie żytnim. Ciastka te przygotowuję na odrzucie z zakwasu. Jeśli dokarmiacie zakwas żytni w proporcji 1:1:1 ten przepis jest dla Was.

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady (60%)
  • 350 g mąki tortowej
  • 140 g zakwasu żytniego (u mnie odrzut)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 całe jajka
  • 150 g masła
  • 130 g cukru
30 ciastek

Wyposażenie

  • blaszka z wyposażenia piekarnika

Instrukcja

  • 130g cukru utrzeć ze 150g miękkiego masła.
  • Dodać 140g zakwasu, mąkę wymieszaną z 0,5 łyżeczki sody i 2 jajka. Dodać również posiekaną gorzką czekoladę.
  • Całość wymieszać początkowo łyżką a następnie przełożyć do misy miksera i wyrabiać hakiem do chleba aż wszystkie składniki połączą się.
  • Uformować kulę, przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20h.
  • Po upływie 20h z ciasta uformować kulki, lekko rozpłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (termoobieg).
  • Ciepłe ciastka są bardzo delikatne, należy pozostawić je do ostudzenia. Po ostudzeniu ciastka pozostają miękkie, są pyszne- serdecznie Wam polecam!
    Ciastka czekoladowe na zakwasie
5 from 2 votes

Notes

Pyszne, pachnące czekoladowe ciastka na zakwasie żytnim. Po wystudzeniu przechowuję je w metalowym pojemniku, pozostają długo świeże i pyszne.

Podsumowanie

Course: Ciastka
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz