chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Delikatny chłodnik z botwinki na jogurcie greckim to idealne danie na ciepłe letnie dni. Chłodnik smakuje najlepiej na następny dzień, dlatego pamiętaj, aby przygotować go wcześniej.

Składniki

  • 2 wiązki botwinki
  • 400 gram jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 wiązka młodego kopru
  • sól, pieprz
6 porcji

Instrukcja

  • Botwinkę umyć, pokroić całą na drobne kawałki. Przełożyć do dużego garnka uzupełnić wodą, osolić i zagotować. Dodać posiekany koper, odstawić do ostygnięcia.
  • Kilka łyżek jogurtu greckiego przełożyć do kubka, dodać kilka łyżek ostudzonej wody z botwinką, wymieszać. Powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając, żeby jogurt połączył się dobrze z chłodnikiem. Powtórzyć czynność z pozostałym jogurtem.
  • Wycisnąć czosnek do chłodnika, dodać soli i pieprzu do smaku, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, wówczas smaki się przejdą.
    chłodnik z botwinki
10 mins
5 from 2 votes

Notes

Chłodnik z młodej botwinki z czosnkiem i koprem to delikatne, niskokaloryczne danie. Pamiętaj jednak, że najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego przygotuj go wcześniej

Podsumowanie

Course: Chłodnik
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 10 mins
Czas gotowania: 10 mins
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz