
Delikatny chłodnik z botwinki na jogurcie greckim to idealne danie na ciepłe letnie dni. Chłodnik smakuje najlepiej na następny dzień, dlatego pamiętaj, aby przygotować go wcześniej.
Składniki
- 2 wiązki botwinki
- 400 gram jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 wiązka młodego kopru
- sól, pieprz
Instrukcja
- Botwinkę umyć, pokroić całą na drobne kawałki. Przełożyć do dużego garnka uzupełnić wodą, osolić i zagotować. Dodać posiekany koper, odstawić do ostygnięcia.
- Kilka łyżek jogurtu greckiego przełożyć do kubka, dodać kilka łyżek ostudzonej wody z botwinką, wymieszać. Powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając, żeby jogurt połączył się dobrze z chłodnikiem. Powtórzyć czynność z pozostałym jogurtem.
- Wycisnąć czosnek do chłodnika, dodać soli i pieprzu do smaku, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, wówczas smaki się przejdą.
Notes
Chłodnik z młodej botwinki z czosnkiem i koprem to delikatne, niskokaloryczne danie. Pamiętaj jednak, że najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego przygotuj go wcześniej
Komentarze