Chłodnik litewski z botwinką

Chłodnik litewski z botwinką

W Litwie chłodnik litewski jada się głównie z ugotowanym burakiem - u nas to raczej potrawa sezonowa z dodatkiem botwinki - ponieważ uwielbiam i jedno i drugie połączyłam klasyczny chłodnik litewski z naszą botwinką - jest pysznie:)

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 średnie buraki (kupiłam gotowane na parze)
  • 1 kg kefiru
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek kopru
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 szalotki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • pieprz świeżo mielony
  • dodatki: jajka, młode ziemniaki
8 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Młode ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo, odstawić.
  • Botwinkę umyć, buraczki z botwinki pokroić w cienkie plastry, gotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie dodać pokrojoną botwinkę, gotować razem około 5 minut aż lekko zmięknie. Następnie odsączyć z wody i pozostawić do ostudzenia.
  • Do dużego garnka wlać 1kg kefiru, dodać 200g śmietany, wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać 3/4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie wymieszać.
  • Warzywa umyć, jeśli ogórki mają twardą skórę warto obrać, przekroić wzdłuż a następnie w plastry, koperek posiekać, końcówki warto dodać do gotujących się ziemniaków (będą bardziej aromatyczne). Troszkę koperku warto zostawić do posypania ziemniaków. Szalotkę posiekać, część cebulową drobno. Warzywa dodać do chłodnika.
  • Na koniec zetrzeć 3 buraki gotowane na parze (dostępne już gotowe w sklepach np. lidl - można też ugotować samodzielnie). Dodać do chłodnika.
  • Dodać ostudzoną botwinkę i wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  • Chłodnik litewski świetnie smakuje z młodymi ziemniakami polanymi roztopionym masłem i posypanymi koperkiem oraz z jajkiem. Smacznego!
    Chłodnik litewski z botwinką
5 from 2 votes

Uwagi

Pyszny i zdrowy chłodnik litewski z dodatkiem botwinki - pyszne danie na upalne dni!

Podsumowanie

Rodzaj: Chłodniki, Danie główne, zupy
Kuchnia: Litewska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz