Chłodnik litewski z botwinką
W Litwie chłodnik litewski jada się głównie z ugotowanym burakiem - u nas to raczej potrawa sezonowa z dodatkiem botwinki - ponieważ uwielbiam i jedno i drugie połączyłam klasyczny chłodnik litewski z naszą botwinką - jest pysznie:)
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 3 średnie buraki (kupiłam gotowane na parze)
- 1 kg kefiru
- 200 g śmietany 18%
- 1 pęczek kopru
- 3 ogórki gruntowe
- 2 szalotki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki cukru
- pieprz świeżo mielony
- dodatki: jajka, młode ziemniaki
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- Młode ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo, odstawić.
- Botwinkę umyć, buraczki z botwinki pokroić w cienkie plastry, gotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie dodać pokrojoną botwinkę, gotować razem około 5 minut aż lekko zmięknie. Następnie odsączyć z wody i pozostawić do ostudzenia.
- Do dużego garnka wlać 1kg kefiru, dodać 200g śmietany, wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać 3/4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie wymieszać.
- Warzywa umyć, jeśli ogórki mają twardą skórę warto obrać, przekroić wzdłuż a następnie w plastry, koperek posiekać, końcówki warto dodać do gotujących się ziemniaków (będą bardziej aromatyczne). Troszkę koperku warto zostawić do posypania ziemniaków. Szalotkę posiekać, część cebulową drobno. Warzywa dodać do chłodnika.
- Na koniec zetrzeć 3 buraki gotowane na parze (dostępne już gotowe w sklepach np. lidl - można też ugotować samodzielnie). Dodać do chłodnika.
- Dodać ostudzoną botwinkę i wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
- Chłodnik litewski świetnie smakuje z młodymi ziemniakami polanymi roztopionym masłem i posypanymi koperkiem oraz z jajkiem. Smacznego!
Uwagi
Pyszny i zdrowy chłodnik litewski z dodatkiem botwinki - pyszne danie na upalne dni!
Komentarze