chlebki pizzowe

Chlebki pizzowe

Pyszne i łatwe w przygotowaniu chlebki pizzowe. Idealnie smakują jako przekąska lub dodatek do sałatek czy na spotkanie w gronie bliskich. Koniecznie spróbuj mój przepis na pyszne chlebki pizzowe a z pewnością będziesz do nich często wracać.
Przepis na ciasto jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ciasto będzie miękkie i elastyczne, łatwo się wyrabia.

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 25 gram świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłej wody (nie może być gorąca, jedynie ciepła - najlepiej z kranu)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Oliwa z ziołami

  • 10-12 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
20 szt.

Instrukcja

Oliwa z ziołami

  • Do małej miseczki wlać około 10 - 12 łyżek oliwy z oliwek. Dodać po 1 łyżeczce suszonego majeranku i suszonej bazylii, dokładnie wymieszać i odstawić.

Ciasto na pizzę

  • Mąkę przesiać do miski, odstawić.
  • Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i 60 ml ciepłej wody, najlepiej prosto z kranu. Dokładnie wymieszać rózgą aż wszystkie składniki połączą się. Następnie dodać 2 łyżki mąki - ale UWAGA!! mąkę odbieramy z przygotowanych 250 gram mąki - nie dodajemy dodatkowej mąki, bo zwiększamy w ten sposób gramaturę i ciasto może wyjść za twarde. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła.
  • Rozczyn pięknie nam wyrósł. Jeśli z jakiś względów Twój rozczyn nie wyrósł wykonaj go jeszcze raz od początku. Nie można dodawać niewyrośniętego rozczynu do ciasta.
    Rozczyn z drożdży
  • Do przesianej mąki dodać sól i dokładnie wymieszać.
  • Następnie zrobić w mące zagłębienie i wlać w nie rozczyn. Powoli dodawać pozostałą ciepłą wodę tj. 100 ml i łyżką zagarniać delikatnie mąkę do środka aż wszystkie składniki połączą się.
  • Następnie przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać 15 minut. Można też wyrabiać mikserem - mieszadłami do chleba (będzie szybciej:)).
  • Jeśli z jakiś względów Twoje ciasto jest zbyt miękkie i klei się - wystarczy lekko podsypać je mąką. Pamiętaj tylko, że nie możesz dodawać za dużo mąki bo ciasto będzie za twarde.
  • Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli Twoje jest twarde - znaczy, że dosypałaś / dosypałeś za dużo mąki.
  • Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy blisko źródła ciepła na 60 minut.
  • Ciasto pięknie nam wyrosło
  • Wyrośnięte ciasto chwilkę powyrabiać a następnie przekroić na 4 ćwiartki.
  • Każdą ćwiartkę zrolować a następnie lekko spłaszczyć palcami, jak na zdjęciu.
  • Wyciąć małe chlebki o szerokości 2 cm. Należy ciąć pod kątem (jak kopytka, zobacz zdjęcie).
  • Następnie ostrą końcówką noża zrobić małe płytkie dziurki w każdym chlebku, dzięki temu oliwa od razu nie spłynie w całości z chlebka.
  • Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na niej w odstępach chlebki i posmarować je połową oliwy z oliwek z ziołami. Połową smarujemy teraz połową po upieczeniu.
    Następnie zmiel troszkę soli gruboziarnistej bezpośrednio na chlebki. Jeśli lubisz możesz poukładać na nich również plasterki czosnku. Ja uwielbiam - zawsze dodaję czosnek.
  • Piec w temperaturze 250 stopni, grzałka góra - dół przez 10 -12 minut (w środkowej części piekarnika). Nie piecz chlebków za długo, jeśli będziesz czekać aż się zarumienią na brązowo - za bardzo je wysuszysz w środku. Wg mnie najlepszy czas dla tych chlebków pizzowych to 10 - 12 minut.
  • Upieczone chlebki posmaruj druga połową oliwy z oliwek.
  • Chlebki najlepiej jest jeść na świeżo, zaraz po upieczeniu, jak pizzę.
    chlebki pizzowe
5 from 2 votes

Notes

Chlebki pizzowe są idealne na imprezy, czy wieczór z winem. Niby takie proste a takie pyszne.. Połączenie ciasta na pizzę oliwy, ziół i czosnku daje efekt wow... Z pewnością się nie zawiedziesz, tylko musisz dopilnować ilości wody i mąki - to bardzo ważne ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jeśli będziesz trzymać się dokładnie ilości wody i mąki z przepisu - ciasto wyjdzie Ci idealne. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Cię do skorzystania z przepisu na chlebki pizzowe - są pyszne!

Podsumowanie

Course: Appetizer, Bezy, Dodatki, Przekąska
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz