Indyjskie chlebki naan

Chlebki naan

Chlebki naan to typowe pieczywo kuchni indyjskiej. Składają się głównie z mąki, jogurtu i drożdży. Chlebki naan idealnie pasują do curry. Można je również podawać jako przekąskę do hummusu.
Placuszki naan zyskują swoje charakterystyczne "plamki", dzięki smażeniu na patelni beztłuszczowej. Można przygotować je wcześniej a po ostudzeniu trzymać przykryte folią aluminiową. Przed podaniem wystarczy lekko podgrzać na patelni beztłuszczowej i gotowe.
Chlebki naan można również posmarować lekko oliwą z granulowanym czosnkiem i oregano. Zamiast oliwy możesz użyć roztopione masło.

Składniki

Chlebki naan

  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłej wody
  • 350 gram mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju

Do posmarowania

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
8 chlebków

Wyposażenie

  • patelnia beztłuszczowa

Instrukcja

  • Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, ucierać, aż się rozpuszczą.
  • Dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Drożdże w tym czasie lekko wyrosną.
  • Do misy miksera dodać mąkę, jogurt naturalny, sól i olej, dodaj rozczyn z drożdży. Wyrabiać mieszadłami do chleba około 7-8 minut.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut.
  • Blat lub stolnicę oprószyć mąką, powyrabiać chwilkę ciasto, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Uformować kulę, przekroić na pół i na ćwiartki. Ćwiartki poprzecinać jeszcze na pół. Powstanie nam 8 elementów.
  • Każdy chwilkę powyrabiać uformować kulę a następnie rozwałkować na bardzo cienki okrągły placek.
  • Smażyć na patelni beztłuszczowej aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minutki, sprawdzając czy ciasto się nie przypala. Chlebki będą pęcznieć na patelni.
  • Usmażone placki wykładać na kratkę. Chlebki można posmarować oliwą z czosnkiem granulowanym i oregano lub też pozostawić suche do wystygnięcia, jeśli planujesz je podawać później. Wówczas, pozostaw je do wystygnięcia, potem ułóż na talerz i przykryj folią aluminiową. Przed podaniem chlebki wystarczy chwilkę podgrzać na patelni.
    Chlebki naan
5 from 1 vote

Notes

Chlebki naan są szybkie w przygotowaniu. Jedynie wyrastanie ciasta zajmuje chwilkę czasu. Są idealne jako dodatek do past curry lub też hummusu czy pasty z papryki.

Podsumowanie

Course: Starter
Cuisine: Indyjska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz