Chlebek włoski z oliwą i oregano

Chlebek włoski z oliwą i oregano

Pyszny chleb pszenny na drożdżach pachnący oliwą i oregano. Wyśmienity!

Składniki

  • 600 g mąki pszennej najlepiej włoskiej typ 00 (ewentualnie polska pszenna typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oregano
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
1 chlebek

Wyposażenie

  • 1 blaszka 30cm x 40cm
  • kratka do studzenia chleba

Instrukcja

  • Odmierzyć 600 g mąki, odstawić.
  • Do większej miski przełożyć 25g drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 450 ml ciepłej wody i 3 łyżki mąki z wcześniej odmierzonych 600g. Całość dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  • Po 20 minutach dodać mąkę, dokładnie wymieszać szpatułką aż do połączenia składników. Ważne, żeby dokładnie wyrobić ciasto, nie może pozostać w środku niewyrobiona mąka. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
  • Do wyrośniętego ciasta dodać 1 łyżkę soli, 2 łyżki oregano i 3 łyżki oliwy z oliwek. Ręce skropić oliwą z oliwek, wówczas ciasto nie będzie kleić się do dłoni. Delikatnie składać ciasto łapiąc za jeden bok lekko naciągać i kłaść na cieście jak na zdjęciu. Należy wykonać tą czynność sumiennie, aby wszystkie składniki w tym sól, dobrze rozprowadziły się po całym cieście.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na około 1h.
  • Po tym czasie skropić ciasto 3 łyżkami oliwy z oliwek i ponownie składać ciasto jak powyżej. Delikatnie, aby w cieście pozostało jak najwięcej pęcherzy powietrza, odstawić znów na 1h.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i złożyć kilka razy w kopertę: tzn. składać na zakładkę, wpierw prawa i lewa strona a następnie góra i dół, jak na zdjęciu.
  • Następnie uformować podłużny chlebek i wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i rozetrzeć ją po całej powierzchni chleba. Posypać solą morską i oregano. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Oczywiście chleba nie rozciągamy na całą blachę, pozostała przestrzeń w niczym tu nie przeszkadza.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni (termoobieg). Chleb przełożyć wraz z blachą dopiero do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut. W zależności od piekarnika można troszkę skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. niektóre piekarniki za bardzo przypiekają dlatego czas pieczenia należy regulować, żeby nie spalić chleba:) Chlebek powinien być pięknie rumiany jak na zdjęciu, wówczas jest już dobry. Po upieczeniu odstawić na kratkę do ostudzenia.
    Chlebek włoski z oliwą i oregano.
  • Smacznego!
    Chlebek włoski z oliwą i oregano
5 from 1 vote

Notes

Pyszny chleb pszenny pachnący oliwą i oregano - wyśmienity nie tylko do serwowania w formie kanapek, ale jako dodatek na imprezy do talerza serów i wędlin. Serdecznie polecam!

Podsumowanie

Course: Chleby
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz