
Pyszny rwany chlebek z ziołami i czosnkiem. Wybrałam oliwę z oliwek zamiast masła, ponieważ uwielbiam aromat oliwy w chlebie. Można zmienić na masło wg uznania. Wiele osób pytało mnie czy można dać olej - wg mnie olej nie jest smaczny, uważam, że oliwa lub masło są po prostu lepsze. Z ważnych elementów - niezależnie czy używasz masło czy oliwę należy zabezpieczyć foremkę - masło/ oliwa może wypłynąć w przypadku tortownicy. Dlatego warto obłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki i nic mi nie wypłynęło.
Składniki
Ciasto
- 600 g mąki pszennej (typ 650)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml ciepłej wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ziołowa oliwa
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 wiązki natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść bazylii
- sól, pieprz
Do posmarowania ciasta
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wyposażenie
- 1 keksówka 23 cm x 13 cm
Instrukcja
Ciasto
- Do miski miksera przesiać 600 g mąki, odstawić.
- Przygotować rozczyn z drożdży: do miski pokruszyć 50g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 100 ml ciepłej wody (u mnie prosto z kranu, ale ciepła!) 2 łyżki mąki (odebrać 2 łyżki z przygotowanych 600g). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką, odstawić blisko źródła ciepła.
- Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
- Do wcześniej przesianej mąki dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wyrośnięty rozczyn i 250 ml ciepłej wody, mieszać łopatką. Ciasto powinno mieć miękką strukturę.
- Następnie zamontować hak do miksera i wyrabiać około 10 minut. Ciasto można również wyrabiać ręcznie około 15 minut.
- Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła na około 1h do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotować ziołową oliwę z oliwek: 100 ml oliwy z oliwek przelać do miski, dodać umytą i posiekaną pietruszkę i bazylię, wycisnąć przez praskę 3 obrane ząbki czosnku, dodać soli i pierzu do smaku, dokładnie wymieszać. Będzie się wydawać, że jest przewaga "zielonego" nad oliwą, ale tak ma być. Odstawić.
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
- Stolnicę lub blat oprószyć mąką. Ciasto powyrabiać chwilkę a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm.
- Posmarować przygotowaną oliwą a następnie podzielić na około 5 pasków.
- Następnie zwijać ciasto w harmonijkę i układać w keksówce. Oliwa będzie spływać po cieście - tak ma być:) Ciasto będzie dzięki niej pełne smaku. Ostatni pasek podzieliłam na dwa i dosztukowałam braki w keksówce, tak, aby zapełnić boki.
- Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła, aby podrosło i odpoczęło.
- Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem = 1 żółtko + 1 łyżka mleka.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni, grzałka góra dół. Piec 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Warto jest obserwować chlebek czy za mocno się nie przypieka, to zależy od piekarnika, u mnie trzeba było zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Łączny czas pieczenia do 30 minut.
Notes
Rwany chlebek ziołowo - czosnkowy jest idealny na wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania, grilla itp. Jest pyszny i zawsze robi duuuże wrażenie:)
Serdecznie Wam polecam ten chlebek Kochani -jest pyszny i rozchodzi się w mgnieniu oka. Wkrótce wrzucę na bloga kolejne wariacje smakowe z tym chlebkiem – uwierzcie, kto raz spróbuje, będzie chętnie wracał do tego chlebka.