Chlebek rwany czosnkowo ziołowy

Chlebek rwany ziołowo - czosnkowy

Pyszny rwany chlebek z ziołami i czosnkiem. Wybrałam oliwę z oliwek zamiast masła, ponieważ uwielbiam aromat oliwy w chlebie. Można zmienić na masło wg uznania. Wiele osób pytało mnie czy można dać olej - wg mnie olej nie jest smaczny, uważam, że oliwa lub masło są po prostu lepsze. Z ważnych elementów - niezależnie czy używasz masło czy oliwę należy zabezpieczyć foremkę - masło/ oliwa może wypłynąć w przypadku tortownicy. Dlatego warto obłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki i nic mi nie wypłynęło.

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej (typ 650)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ziołowa oliwa

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 wiązki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść bazylii
  • sól, pieprz

Do posmarowania ciasta

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
1 keksówka 23cm x 13 cm

Wyposażenie

  • 1 keksówka 23 cm x 13 cm

Instrukcja

Ciasto

  • Do miski miksera przesiać 600 g mąki, odstawić.
  • Przygotować rozczyn z drożdży: do miski pokruszyć 50g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 100 ml ciepłej wody (u mnie prosto z kranu, ale ciepła!) 2 łyżki mąki (odebrać 2 łyżki z przygotowanych 600g). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką, odstawić blisko źródła ciepła.
  • Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  • Do wcześniej przesianej mąki dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wyrośnięty rozczyn i 250 ml ciepłej wody, mieszać łopatką. Ciasto powinno mieć miękką strukturę.
  • Następnie zamontować hak do miksera i wyrabiać około 10 minut. Ciasto można również wyrabiać ręcznie około 15 minut.
  • Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła na około 1h do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotować ziołową oliwę z oliwek: 100 ml oliwy z oliwek przelać do miski, dodać umytą i posiekaną pietruszkę i bazylię, wycisnąć przez praskę 3 obrane ząbki czosnku, dodać soli i pierzu do smaku, dokładnie wymieszać. Będzie się wydawać, że jest przewaga "zielonego" nad oliwą, ale tak ma być. Odstawić.
  • Ciasto pięknie nam wyrosło.
  • Stolnicę lub blat oprószyć mąką. Ciasto powyrabiać chwilkę a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm.
  • Posmarować przygotowaną oliwą a następnie podzielić na około 5 pasków.
  • Następnie zwijać ciasto w harmonijkę i układać w keksówce. Oliwa będzie spływać po cieście - tak ma być:) Ciasto będzie dzięki niej pełne smaku. Ostatni pasek podzieliłam na dwa i dosztukowałam braki w keksówce, tak, aby zapełnić boki.
  • Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła, aby podrosło i odpoczęło.
  • Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem = 1 żółtko + 1 łyżka mleka.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, grzałka góra dół. Piec 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Warto jest obserwować chlebek czy za mocno się nie przypieka, to zależy od piekarnika, u mnie trzeba było zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Łączny czas pieczenia do 30 minut.
    Chlebek rwany ziołowo - czosnkowy
  • Chlebek rwany czosnkowo ziołowy
5 from 9 votes

Notes

Rwany chlebek ziołowo - czosnkowy jest idealny na wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania, grilla itp. Jest pyszny i zawsze robi duuuże wrażenie:)

Podsumowanie

Course: kolacje, Słodkie przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz