
Pyszny chleb żytni na zakwasie. Przepis jest bardzo prosty. Ważna wskazówka - odczekaj aż ciasto wyrośnie, nie spiesz się, jeśli włożysz niskie ciasto do piekarnika nic z niego nie będzie. U mnie ciasto wyrasta na ciepłym grzejniku (nie gorącym tylko ciepłym!) ok. 6-7h, możesz poczekać dłużej, ale miej je pod kontrolą. Poniżej znajdziesz wszystkie wskazówki wraz ze zdjęciami.
Składniki
- 270 g zakwasu żytniego 10 dniowego (pracującego, nie prosto z lodówki) Poniżej znajdziesz link do mojego ulubionego zakwasu, na którym zawsze piekę chleb żytni.
- 350 g mąki żytniej typ 2000 (dostępna również w lidlu)
- 370 ml ciepłej wody (prosto z kranu, ale ciepła)
- 12 g soli (1 płaska łyżka)
- mąka pszenna typ 650 do podsypywania ciasta podczas składania
- Ziarna: u mnie 2 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki pestek słonecznika, 1 łyżka siemienia lnianego.
Wyposażenie
- 1 keksówka 23cm x 13cm
Instrukcja
- Na początek będzie potrzebny zakwas żytni. Zakładam, że przygotowałaś/ przygotowałeś go z mojego przepisu 10 dni temu. Będzie potrzebne 270g tego zakwasu, resztę dokarmiaj dalej i za dzień lub dwa możesz piec kolejny chleb. Tutaj znajdziesz link do mojego ulubionego przepisu na zakwas żytni
- 270g zakwasu przełożyć do miski, dolać 370 ml ciepłej wody prosto z kranu (ciepłej, nie gorącej). Wymieszać aż do połączenia składników, odstawić.
- Do miski przesypać 350g mąki żytniej - typ 2000, dodać 1 łyżkę soli i ziarna, u mnie: 2 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki pestek ze słonecznika, 1 łyżka siemienia lnianego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Do dużej miski przesypać mąkę z ziarnami, wlać zakwas wymieszany z wodą.
- Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Uwaga! Ciasto będzie lepiste i takie ma być. To będzie brzydka papka - nie dosypuj do niej mąki żytniej, ponieważ jest ciężka i chleb nie będzie chciał wyrastać. Ja nawet nie wyrabiam tego chleba ani rękoma ani hakiem, nie ma potrzeby, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. Spójrz ja też mam papkę:)
- Teraz ważne: blat oprósz mąką - ale pszenną typ 650! i wyłóż na nią ciasto - będzie lepiste. Mąka pszenna lekko spulchni ciasto, będzie lepiej wyrastać i łatwiej je poskładamy, ale nie przesadzaj z ilością mąki. Dlatego ręce oprósz mąką i powoli składaj ciasto w kopertę. Ciasto będzie się przyklejać do blatu, dlatego lekko je podsypuj mąką (tylko pszenna 650), jeśli masz szpachelkę do ciasta, możesz nią podważać ciasto. Ciasto składamy w kopertę kilka razy (raz z góry raz z dołu).
- Następnie połóż ciasto łączeniem do dołu i uformuj podłużny chlebek, na długość keksówki.
- Keksówkę o wymiarach 23cm x 13 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szybko przełożyć chlebek (łączeniem do dołu) i posypać ziarnami słonecznika.
- Chleb przykryć folią spożywczą i pozostawić blisko źródła ciepła (ja kładę bezpośrednio na ciepłym grzejniku, ale ciepłym nie gorącym) do wyrośnięcia. U mnie trwa to 6-7h. Na noc już nie pozostawiam, ponieważ raz chleb wyskoczył mi z blaszki, więc wolę mieć go na oku. Pamiętaj, że chleb musi wyrosnąć, nie można piec chleba, który nie wyrósł. W razie potrzeby wydłuż czas wyrastania.
- Tak wygląda mój ostatni chlebek po 7h wyrastania. Piec w temperaturze 200 stopni, grzałka góra dół przez 50 minut.
- Po upieczeniu ściągnąć papier i pozostawić chleb do ostudzenia. Chleb żytni kroimy dopiero po ostudzeniu.
Notes
Pyszny chleb żytni na zakwasie. Wiesz co masz w środku, żadnych spulchniaczy, wzmacniaczy smaku, pyszny zdrowy chleb i łatwy przepis - polecam.
Komentarze