Chleb twarogowy

Chleb twarogowy

Przepis na chleb bez mąki, czy to możliwe? Tak i do tego chleb jest wyśmienity, pełen błonnika i białka! Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 70 g siemienia lnianego
  • 90 g pestek słonecznika
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 keksówka 24 x 13

Wyposażenie

  • keksówka 24cm x 13cm

Instrukcja

  • Do dużej misy przekładamy 500g twarogu, rozdrabniamy w rękach.
  • Dodajemy 150g płatków owsianych, 50g otrębów owsianych, 70g siemienia lnianego, 90g pestek słonecznika, 3 jajka, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie, żeby wszystkie składniki połączyły się.
  • Formujemy chlebek i przekładamy do keksówki 24cm x 13cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180℃ przez 50 minut termoobieg na złoty kolor. Kroimy dopiero po ostudzeniu!
    Chleb twarogowy
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Pyszny chleb twarogowy zadziwi Cię smakiem. Nie ma w sobie mąki, a w zamian oferuje dużą ilość białka i błonnika!

Podsumowanie

Rodzaj: Chleby
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz