
Przepis na chleb bez mąki, czy to możliwe? Tak i do tego chleb jest wyśmienity, pełen błonnika i białka! Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 150 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 70 g siemienia lnianego
- 90 g pestek słonecznika
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyposażenie
- keksówka 24cm x 13cm
Instrukcja
- Do dużej misy przekładamy 500g twarogu, rozdrabniamy w rękach.
- Dodajemy 150g płatków owsianych, 50g otrębów owsianych, 70g siemienia lnianego, 90g pestek słonecznika, 3 jajka, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie, żeby wszystkie składniki połączyły się.
- Formujemy chlebek i przekładamy do keksówki 24cm x 13cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180℃ przez 50 minut termoobieg na złoty kolor. Kroimy dopiero po ostudzeniu!
Film
Uwagi
Pyszny chleb twarogowy zadziwi Cię smakiem. Nie ma w sobie mąki, a w zamian oferuje dużą ilość białka i błonnika!
Komentarze