Chleb pszenny z naczynia żaroodpronego

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego lub garnka

Pyszny chleb pszenny z chrupiącą skórką. Pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej. Najlepszy jeszcze lekko ciepły z masłem i mlekiem. Do tego chyba najprostszy z możliwych przepisów. Bez wyrabiania. Pieczemy go w dużym naczyniu żaroodpornym pod przykryciem - tak pod przykryciem się nie przypali a skórka będzie chrupiąca..
Poniżej znajdziecie też poglądowy filmik z przygotowania, będę wdzięczna za subskrypcję kanału esencjakulinarna na Youtube:) i oczywiście łapkę w górę:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g soli (niecała łyżka)
  • 1 łyżeczka cukru
1 bochenek

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Do miski przelać 400 ml ciepłej wody prosto z kranu. Pokruszyć 25 gramów świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać rózgą, odstawić.
  • Do osobnej dużej miski przesypać 500 gramów mąki pszennej dodać 10 g soli, wymieszać.
  • Następnie dodać do mąki wodę z drożdżami i cukrem, całość wymieszać drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i takie ma być, nie można dosypywać dodatkowej mąki. Ciasta też nie będziemy wyrabiać.
  • Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h blisko źródła ciepła do wyrośnięcia. Im lepiej ciasto wyrośnie, tym chlebek będzie bardziej puszysty w środku.
  • Ciasto pięknie wyrosło:)
  • Blat oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto - będzie kleiste. Podsypując ręce mąką zakładamy boki ciasta na siebie - raz prawa i lewa strona a raz góra i dół. Czynność powtarzamy 6-7 razy.
  • Uformować chlebek - u mnie podłużny.
  • Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia - wyłożyć na nim chlebek łączeniem do dołu. Naciąć lekko żyletką. Nacięcia zapobiegają niekontrolowanemu pękaniu chleba.
  • Piec pod przykryciem! (grzałka góra - dół) 35 minut w temperaturze 250 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut - również pod przykryciem.
  • Upieczony chleb wyciągnąć rękawicą delikatnie z naczynia i pozostawić do ostudzenia.
  • Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego
  • Chleb pszenny
5 from 15 votes

Video

Notes

Pyszny chlebek pszenny - bardzo prosty przepis - a chlebek zawsze się udaje. Jest chrupiący i pyszny.

Podsumowanie

Course: Chleby
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

  1. 5 stars
    REWELACJA :)))))
    Długo szukałam przepisu na chleb “dla zapracowanych”. On po prostu sam się robi, przepis jest mega szybki. Wczoraj u syna spał kolega , upiekłam chlebek na kolacje i byłam w szoku jak czternastolatkowie pałaszują chleb z masłem i dżemem. Oczywiście upiekłam zaraz drugi. Chlebek jest idealny w smaku a skórka jest pięknie zrumieniona. I oczywiście trzeba go robić dokładnie jak w przepisie , wychodzi MEGA !!!!!!
    Dziękuje za świetny przepis :)))) POLECAM

Dodaj komentarz