Chleb pszenny z naczynia żaroodpronego

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego lub garnka

Pyszny chleb pszenny z chrupiącą skórką. Pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej. Najlepszy jeszcze lekko ciepły z masłem i mlekiem. Do tego chyba najprostszy z możliwych przepisów. Bez wyrabiania. Pieczemy go w dużym naczyniu żaroodpornym pod przykryciem - tak pod przykryciem się nie przypali a skórka będzie chrupiąca..
Poniżej znajdziecie też poglądowy filmik z przygotowania, będę wdzięczna za subskrypcję kanału esencjakulinarna na Youtube:) i oczywiście łapkę w górę:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g soli (niecała łyżka)
  • 1 łyżeczka cukru
1 bochenek

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Do miski przelać 400 ml ciepłej wody prosto z kranu. Pokruszyć 25 gramów świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać rózgą, odstawić.
  • Do osobnej dużej miski przesypać 500 gramów mąki pszennej dodać 10 g soli, wymieszać.
  • Następnie dodać do mąki wodę z drożdżami i cukrem, całość wymieszać drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i takie ma być, nie można dosypywać dodatkowej mąki. Ciasta też nie będziemy wyrabiać.
  • Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h blisko źródła ciepła do wyrośnięcia. Im lepiej ciasto wyrośnie, tym chlebek będzie bardziej puszysty w środku.
  • Ciasto pięknie wyrosło:)
  • Blat oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto - będzie kleiste. Podsypując ręce mąką zakładamy boki ciasta na siebie - raz prawa i lewa strona a raz góra i dół. Czynność powtarzamy 6-7 razy.
  • Uformować chlebek - u mnie podłużny.
  • Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia - wyłożyć na nim chlebek łączeniem do dołu. Można naciąć żyletką.
  • Piec pod przykryciem! (grzałka góra - dół) 35 minut w temperaturze 250 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut - również pod przykryciem. EDIT: Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika - u mnie po zmianie piekarnika czas wygląda następująco: Przy grzałce góra dół - 25 minut w 250 stopniach a następnie 15 minut w 180 stopniach. Dla funkcji termoobieg 20 minut w 250 stopniach i 10-15 minut w 180 stopniach. Ostatnio wolę nawet termoobieg, bo chleb ładniej wyrasta. Jeśli więc i twój piekarnik zbyt przepieka chleb - również skróć czas pieczenia.
  • Upieczony chleb wyjąć rękawicą delikatnie z naczynia i pozostawić na kratce do ostudzenia.
  • Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego
  • Chleb pszenny
5 from 29 votes

Film

Uwagi

Pyszny chlebek pszenny - bardzo prosty przepis - a chlebek zawsze się udaje. Jest chrupiący i pyszny.
Bardzo się cieszę, że blog ma tak wiele odsłon! Przeszło to moje wszelkie oczekiwania. Mam coraz więcej odwiedzin z innych krajów, dlatego już niedługo powstanie również angielsko - i niemieckojęzyczna wersja bloga na życzenie kolegów z innych krajów. Bardzo się cieszę, że tu z Wami jestem - i tym chętniej zamieszczam kolejne wpisy z przepisami wprost z mojego domu. A na wypadek zapotrzebowania na tłumaczenia niemieckie lub innych języków europejskich polecam biuro tłumaczeń tlumaczenia-express24.pl

Podsumowanie

Rodzaj: Chleby
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

  1. 5 gwiazdek
    REWELACJA :)))))
    Długo szukałam przepisu na chleb “dla zapracowanych”. On po prostu sam się robi, przepis jest mega szybki. Wczoraj u syna spał kolega , upiekłam chlebek na kolacje i byłam w szoku jak czternastolatkowie pałaszują chleb z masłem i dżemem. Oczywiście upiekłam zaraz drugi. Chlebek jest idealny w smaku a skórka jest pięknie zrumieniona. I oczywiście trzeba go robić dokładnie jak w przepisie , wychodzi MEGA !!!!!!
    Dziękuje za świetny przepis :)))) POLECAM

Dodaj komentarz