
Pyszny pszenny chleb na zakwasie, którym pachnie cały dom. Wyjątkowy - mój ulubiony z pszennych:)Podstawą tego chleba jest mocny zakwas, karmiony w proporcji 1:1:1 co 12h. Poniżej zamieściłam link do przepisu na zakwas, na którym piekę ten chleb. Zwróć też uwagę na wyposażenie, które potrzebne jest do przygotowania tego chleba.Przepisy na zakwas są różne, w różnych proporcjach. O ile pieczesz chlebki w foremkach nawet te słabsze zakwasy dadzą radę, jednak do pieczenia chleba pszennego na zakwasie potrzebny jest mocny zakwas - taki przepis dla Ciebie mam. Opisałam cały proces krok po kroku w jasny i przejrzysty sposób. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące zakwasu, czy też pieczenia chleba, pisz poniżej w komentarzach, chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami z wypieków.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 80 g aktywnego zakwasu żytniego (link do przepisu poniżej)
- 340 g letniej wody
- 12 g soli
- mąka ryżowa do podsypania koszyczka (dzięki mące ryżowej chleb nie będzie przywierał do koszyczka)
Wyposażenie
- kamień do pieczenia pizzy
- koszyczek do garowania chleba 0,5kg (do zakupienia przez internet)
- waga spożywcza
- żyletka do nacinania chleba (noża nie polecam, niszczy strukturę chleba, żyletka jest bardziej precyzyjna)
- głęboka blacha z wyposażenia piekarnika na wrzątek (chleb należy piec z funkcją pary)
- kratka do studzenia chleba
Instrukcja
- Uwaga! - nie pokuś się o dodanie soli już na początku, będziemy dodawać ją później. Pierwszy etap to fermentoliza a sól hamuje ten proces. Pilnuj dokładnie godzin oraz przepisu - a chleb musi się udać.
- Zakwas jest bardzo ważny, musi być mocny, w przeciwnym razie zamiast chleba będzie placek. Tu znajdziesz link do zakwasu na którym piekę mój chleb pszenny na zakwasie - zawsze wychodzi, ale zakwas jest mocny, dobrze pracuje.
- A więc zaczynamy!
- Na początek ważna kwestia - zakwas musi być aktywny. Jeśli wyjmujesz go z lodówki, należy go dokarmić jak w przepisie na zakwas w proporcji 1:1:1 i odczekać kilka godzin, aby zaczął pracować, mój zwiększa objętość o 100%.
- Do misy miksera przełożyć 80 g aktywnego zakwasu żytniego, 340g letniej wody, 500 g mąki typ 650. Wyrobić mieszadłami do chleba. Ciasto będzie dość kleiste - takie ma być - nie można podsypywać go mąką. Ręce zwilżyć wodą (wówczas ciasto będzie się mniej kleić) i przełożyć ciasto do większej miski. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1h.
- Po upływie godziny dodać 12g soli, nawilżyć ręce wodą i złożyć kilka razy ciasto jak na zdjęciach poniżej, tzn. łapiemy za jeden koniec naciągamy i składamy. Czynność powtórzyć kilka razy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
- Składanie powtórzyć 4 krotnie co 30 minut.
- Następnie blat lub stolnicę oprószyć mąką wyłożyć ciasto i rozciągnąć je delikatnie palcami.
- Złożyć w pół.
- Zawinąć luźno wzdłuż dłuższego boku.
- Podwinąć wystające boki pod spód i uformować bochenek. Przykryć go ściereczką i pozostawić na 30 minut.
- Następnie koszyczek do garowania chleba podsypać lekko mąką ryżową.
- Przełożyć chlebek łączeniem do góry. Dokładnie poprawić łączenie, aby chleb się nie rozszedł.
- Zawinąć szczelnie folią spożywczą, żeby chleb nie wysechł i włożyć do lodówki na noc na 12-14h. Pilnuj czasu - chleba nie można przegarować. Jeśli spędzi za dużo czasu w lodówce może się potem rozlać i będzie placek zamiast chleba.
- Następnego dnia: przygotuj dużą deskę (będziemy na nią przekładać chleb) oraz żyletkę do nacinania chleba.
- Chleb należy piec z parą (mój piekarnik nie ma takiej funkcji), więc zagotowuję w czajniku 1 litr wody i wylewam ją ostrożnie na głęboką blachę z wyposażenia piekarnika.
- Tu ważne! Piekarnik wraz kamieniem do pieczenia pizzy nagrzać do 250 stopni (termoobieg).
- Piekarnik osiągnął temperaturę 250 stopni, więc można zająć się chlebem. Tak wygląda mój po 13h w lodówce. Chlebek urośnie jeszcze pięknie w piekarniku.
- Deskę oprószyć lekko mąką przełożyć na nią chlebek. Żyletką naciąć chleb pod kątem i ostrożnie zsunąć chleb na nagrzany kamień. Do piekarnika włożyć również blachę z wrzątkiem. Po 5 minutach spryskać chleb wodą (wówczas skórka będzie chrupiąca i chleb pięknie się zarumieni). Piec 25 minut w 250 stopniach (termoobieg) i ok. 5-10 minut w 180 stopniach (termoobieg) już bez pary. Jeśli chleb za bardzo się przypieka (zależy od piekarnika), można skrócić o pieczenie kilka minut.
- Upieczony chleb pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia - kroić najszybciej po 2h.
Notes
Pyszny chleb pszenny na zakwasie. Pachnący i z chrupiącą skórką. Do tego masło i pyszna pajda gotowa:)
Komentarze