Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Pyszny pszenny chleb na zakwasie, którym pachnie cały dom. Wyjątkowy - mój ulubiony z pszennych:)
Podstawą tego chleba jest mocny zakwas, karmiony w proporcji 1:1:1 co 12h. Poniżej zamieściłam link do przepisu na zakwas, na którym piekę ten chleb. Zwróć też uwagę na wyposażenie, które potrzebne jest do przygotowania tego chleba.
Przepisy na zakwas są różne, w różnych proporcjach. O ile pieczesz chlebki w foremkach nawet te słabsze zakwasy dadzą radę, jednak do pieczenia chleba pszennego na zakwasie potrzebny jest mocny zakwas - taki przepis dla Ciebie mam. Opisałam cały proces krok po kroku w jasny i przejrzysty sposób.
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące zakwasu, czy też pieczenia chleba, pisz poniżej w komentarzach, chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami z wypieków.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g aktywnego zakwasu żytniego (link do przepisu poniżej)
  • 340 g letniej wody
  • 12 g soli
  • mąka ryżowa do podsypania koszyczka (dzięki mące ryżowej chleb nie będzie przywierał do koszyczka)
1 bochenek

Wyposażenie

  • kamień do pieczenia pizzy
  • koszyczek do garowania chleba 0,5kg (do zakupienia przez internet)
  • waga spożywcza
  • żyletka do nacinania chleba (noża nie polecam, niszczy strukturę chleba, żyletka jest bardziej precyzyjna)
  • głęboka blacha z wyposażenia piekarnika na wrzątek (chleb należy piec z funkcją pary)
  • kratka do studzenia chleba

Instrukcja

  • Uwaga! - nie pokuś się o dodanie soli już na początku, będziemy dodawać ją później. Pierwszy etap to fermentoliza a sól hamuje ten proces. Pilnuj dokładnie godzin oraz przepisu - a chleb musi się udać.
  • Zakwas jest bardzo ważny, musi być mocny, w przeciwnym razie zamiast chleba będzie placek. Tu znajdziesz link do zakwasu na którym piekę mój chleb pszenny na zakwasie - zawsze wychodzi, ale zakwas jest mocny, dobrze pracuje.
  • A więc zaczynamy!
  • Na początek ważna kwestia - zakwas musi być aktywny. Jeśli wyjmujesz go z lodówki, należy go dokarmić jak w przepisie na zakwas w proporcji 1:1:1 i odczekać kilka godzin, aby zaczął pracować, mój zwiększa objętość o 100%.
  • Do misy miksera przełożyć 80 g aktywnego zakwasu żytniego, 340g letniej wody, 500 g mąki typ 650. Wyrobić mieszadłami do chleba. Ciasto będzie dość kleiste - takie ma być - nie można podsypywać go mąką. Ręce zwilżyć wodą (wówczas ciasto będzie się mniej kleić) i przełożyć ciasto do większej miski. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1h.
  • Po upływie godziny dodać 12g soli, nawilżyć ręce wodą i złożyć kilka razy ciasto jak na zdjęciach poniżej, tzn. łapiemy za jeden koniec naciągamy i składamy. Czynność powtórzyć kilka razy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
  • Składanie powtórzyć 4 krotnie co 30 minut.
  • Następnie blat lub stolnicę oprószyć mąką wyłożyć ciasto i rozciągnąć je delikatnie palcami.
  • Złożyć w pół.
  • Zawinąć luźno wzdłuż dłuższego boku.
  • Podwinąć wystające boki pod spód i uformować bochenek. Przykryć go ściereczką i pozostawić na 30 minut.
  • Następnie koszyczek do garowania chleba podsypać lekko mąką ryżową.
  • Przełożyć chlebek łączeniem do góry. Dokładnie poprawić łączenie, aby chleb się nie rozszedł.
  • Zawinąć szczelnie folią spożywczą, żeby chleb nie wysechł i włożyć do lodówki na noc na 12-14h. Pilnuj czasu - chleba nie można przegarować. Jeśli spędzi za dużo czasu w lodówce może się potem rozlać i będzie placek zamiast chleba.
  • Następnego dnia: przygotuj dużą deskę (będziemy na nią przekładać chleb) oraz żyletkę do nacinania chleba.
  • Chleb należy piec z parą (mój piekarnik nie ma takiej funkcji), więc zagotowuję w czajniku 1 litr wody i wylewam ją ostrożnie na głęboką blachę z wyposażenia piekarnika.
  • Tu ważne! Piekarnik wraz kamieniem do pieczenia pizzy nagrzać do 250 stopni (termoobieg).
  • Piekarnik osiągnął temperaturę 250 stopni, więc można zająć się chlebem. Tak wygląda mój po 13h w lodówce. Chlebek urośnie jeszcze pięknie w piekarniku.
  • Deskę oprószyć lekko mąką przełożyć na nią chlebek. Żyletką naciąć chleb pod kątem i ostrożnie zsunąć chleb na nagrzany kamień. Do piekarnika włożyć również blachę z wrzątkiem. Po 5 minutach spryskać chleb wodą (wówczas skórka będzie chrupiąca i chleb pięknie się zarumieni). Piec 25 minut w 250 stopniach (termoobieg) i ok. 5-10 minut w 180 stopniach (termoobieg) już bez pary. Jeśli chleb za bardzo się przypieka (zależy od piekarnika), można skrócić o pieczenie kilka minut.
  • Upieczony chleb pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia - kroić najszybciej po 2h.
    Chleb pszenny na zakwasie
  • chleb pszenny na zakwasie
5 from 5 votes

Notes

Pyszny chleb pszenny na zakwasie. Pachnący i z chrupiącą skórką. Do tego masło i pyszna pajda gotowa:)

Podsumowanie

Course: Chleby
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 d

Komentarze

Dodaj komentarz