
Szybki w przygotowaniu chleb orkiszowy - bardzo prosty przepis.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki orkiszowej typ 630
- 400 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Wyposażenie
- Naczynie żaroodprone
Instrukcja
- Do dużej miski pokruszyć 20g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, dodać 400 ml letniej wody, 2 łyżki mąki orkiszowej (odebrane z przygotowanych 500g), dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła, żeby aktywować drożdże.
- Do pozostałej mąki dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać.
- Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę z solą, oraz ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać łopatką, aby w cieście nie pozostały grudki mąki.
- Przykryć folią spożywczą i odstawić blisko źródła ciepła do wyrośnięcia na ok. 1h.
- Następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i składać jak kopertę raz góra - dół, następnie boki. Powtórzyć kilka razy.
- Naczynie żaroodoporne wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć chleb łączeniem do dołu. Piec pod przykryciem. Chleb włożyć do piekarnika już podczas nagrzewania. Piec pod przykryciem (termoobieg) w 250℃ przez ok. 35-40 minut. W zależności od piekarnika można zmniejszyć temperaturę podczas pieczenia, jeśli wasz piekarnik zbyt przypieka chleb. W moim obecnym piekarniku ta temperatura i czas sprawdza się idealnie.
- Chleb wyjąć rękawicami z naczynia od razu po upieczeniu (ostrożnie, uwaga na gorącą parę). Studzić na kratce.
Notes
Pyszny chleb orkiszowy, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z masłem i solą lub z oliwą z oliwek.
Komentarze