Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Szybki w przygotowaniu chleb orkiszowy - bardzo prosty przepis.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki orkiszowej typ 630
  • 400 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 bochenek

Wyposażenie

  • Naczynie żaroodprone

Instrukcja

  • Do dużej miski pokruszyć 20g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, dodać 400 ml letniej wody, 2 łyżki mąki orkiszowej (odebrane z przygotowanych 500g), dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła, żeby aktywować drożdże.
  • Do pozostałej mąki dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać.
  • Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę z solą, oraz ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać łopatką, aby w cieście nie pozostały grudki mąki.
  • Przykryć folią spożywczą i odstawić blisko źródła ciepła do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • Następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i składać jak kopertę raz góra - dół, następnie boki. Powtórzyć kilka razy.
  • Naczynie żaroodoporne wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć chleb łączeniem do dołu. Piec pod przykryciem. Chleb włożyć do piekarnika już podczas nagrzewania. Piec pod przykryciem (termoobieg) w 250℃ przez ok. 35-40 minut. W zależności od piekarnika można zmniejszyć temperaturę podczas pieczenia, jeśli wasz piekarnik zbyt przypieka chleb. W moim obecnym piekarniku ta temperatura i czas sprawdza się idealnie.
  • Chleb wyjąć rękawicami z naczynia od razu po upieczeniu (ostrożnie, uwaga na gorącą parę). Studzić na kratce.
    Chleb orkiszowy
5 from 5 votes

Notes

Pyszny chleb orkiszowy, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z masłem i solą lub z oliwą z oliwek. 

Podsumowanie

Rodzaj: Chleby
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz