Chleb orkiszowy z dużą ilością ziaren

Chleb orkiszowy z ziarnami

Dzisiaj chleb na bazie mąki orkiszowej typ 630 i orkiszowej pełnoziarnistej. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej typ 630
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ łyżki soli
  • 70 g pestek słonecznika
  • 70 g pestek dyni
  • siemię lniane do posypania chleba
1 bochenek

Wyposażenie

  • keksówka 24cm x 13 cm

Instrukcja

  • Do miski kruszymy 15g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 350 ml letniej wody i 2 czubate łyżki mąki orkiszowej typ 630 (odebrane z przygotowanych 250g), Dokładnie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Do drugiej miski przesypujemy pozostałą mąkę orkiszową typ 630, dodajemy 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ¾ łyżki soli, 70g pestek słonecznika i 70 g pestek z dyni, dokładnie mieszamy.
  • Mieszankę przesypujemy do wyrośniętych drożdży i dokładnie mieszamy szpatułką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście. Nie można dosypywać dodatkowej mąki, ciasto będzie kleiste i takie ma być. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
  • Po godzinie składamy wyrośnięte ciasto szpatułką, ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie przekładamy na blat posypany mąką (typ 630) i składamy kilka razy jak kopertę - raz góra i dół a następnie boki.
  • Następnie przekładamy łączeniem do dołu do keksówki (24cm x 13cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (u mnie siemię lniane). Pozostawiamy do wyrośnięcia tylko do wysokości keksówki.
  • Pieczemy w 200℃ grzałka góra- dół przez 45 - 50 minut na złoty kolor. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
    Chleb orkiszowy z dużą ilością ziaren
5 from 2 votes

Film

Uwagi

Chleb orkiszowy z dużą ilością ziaren, który pokochasz. Pięknie wyrasta i jest puszysty.

Podsumowanie

Rodzaj: Chleby
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz