Chleb orkiszowy z ziarnami
Dzisiaj chleb na bazie mąki orkiszowej typ 630 i orkiszowej pełnoziarnistej. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej typ 630
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ łyżki soli
- 70 g pestek słonecznika
- 70 g pestek dyni
- siemię lniane do posypania chleba
Wyposażenie
- keksówka 24cm x 13 cm
Instrukcja
- Do miski kruszymy 15g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 350 ml letniej wody i 2 czubate łyżki mąki orkiszowej typ 630 (odebrane z przygotowanych 250g), Dokładnie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Do drugiej miski przesypujemy pozostałą mąkę orkiszową typ 630, dodajemy 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ¾ łyżki soli, 70g pestek słonecznika i 70 g pestek z dyni, dokładnie mieszamy.
- Mieszankę przesypujemy do wyrośniętych drożdży i dokładnie mieszamy szpatułką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście. Nie można dosypywać dodatkowej mąki, ciasto będzie kleiste i takie ma być. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
- Po godzinie składamy wyrośnięte ciasto szpatułką, ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie przekładamy na blat posypany mąką (typ 630) i składamy kilka razy jak kopertę - raz góra i dół a następnie boki.
- Następnie przekładamy łączeniem do dołu do keksówki (24cm x 13cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (u mnie siemię lniane). Pozostawiamy do wyrośnięcia tylko do wysokości keksówki.
- Pieczemy w 200℃ grzałka góra- dół przez 45 - 50 minut na złoty kolor. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
Film
Uwagi
Chleb orkiszowy z dużą ilością ziaren, który pokochasz. Pięknie wyrasta i jest puszysty.
Komentarze