
Prosty przepis na chleb orkiszowy pełnoziarnisty na drożdżach z dodatkiem pestek.
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wyposażenie
- duża miska
- keksówka 23x13cm
Instrukcja
- Do miski pokruszyć 20g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 300 ml letniej wody i 2 łyżki mąki orkiszowej (odebranej z przygotowanych 350g). Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła do wyrośnięcia.
- W międzyczasie do mąki dodać 1 łyżkę soli i po 2 łyżki pestek słonecznika i pestek dyni, dokładnie wymieszać.
- Do wyrośniętych drożdży dodać mieszankę z mąki, dokładnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć na blat, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, ręce namoczyć również w oliwie i zagniatać chwilę ciasto. Następnie złożyć ciasto w podłużną kopertę (raz boki, następnie góra- dół) i przełożyć łączeniem do dołu do wyłożonej papierem do pieczenia keksownicy. Przykryć folią spożywczą i pozotsawić na ok 1h do wyrośnięcia.
- Następnie posypać ziarnami słonecznika. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 minut - grzałka góra - dół.
- Po upieczeniu chleb wyjąć od razu z foremki i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Notes
Chleb orkiszowy uznawany jest za produkt zdrowy. Zawiera wiele witamin i sporą ilość błonnika. Pod względem wartości odżywczych chleb orkiszowy jest podobny do chleba z pszenicy zwyczajnej. Natomiast zawiera więcej selenu, kwasu foliowego i fitosteroli. Pszenica orkisz nie tylko świetnie nadaje się do wypieku chleba, ale również ciast i ciastek. Dużą wartością orkiszu jest fakt, że zawiera dużo węglowodanów złożonych. Produkty z mąki orkiszowej obniżają cholesterol i regulują poziom cukru we krwi. Co więcej orkisz zawiera dużo antyoksydantów. Są to związki, które niszczą wolne rodniki. A to wolne rodniki są odpowiedzialne za niszczenie struktury DNA, białek i tłuszczów.
Komentarze