Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Prosty przepis na chleb orkiszowy pełnoziarnisty na drożdżach z dodatkiem pestek.

Składniki

  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
1 keksówka 23x13cm

Wyposażenie

  • duża miska
  • keksówka 23x13cm

Instrukcja

  • Do miski pokruszyć 20g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 300 ml letniej wody i 2 łyżki mąki orkiszowej (odebranej z przygotowanych 350g). Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie do mąki dodać 1 łyżkę soli i po 2 łyżki pestek słonecznika i pestek dyni, dokładnie wymieszać.
  • Do wyrośniętych drożdży dodać mieszankę z mąki, dokładnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto przełożyć na blat, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, ręce namoczyć również w oliwie i zagniatać chwilę ciasto. Następnie złożyć ciasto w podłużną kopertę (raz boki, następnie góra- dół) i przełożyć łączeniem do dołu do wyłożonej papierem do pieczenia keksownicy. Przykryć folią spożywczą i pozotsawić na ok 1h do wyrośnięcia.
  • Następnie posypać ziarnami słonecznika. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 minut - grzałka góra - dół.
  • Po upieczeniu chleb wyjąć od razu z foremki i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
    Chleb orkiszowy pełnoziarnisty
5 from 1 vote

Notes

Chleb orkiszowy uznawany jest za produkt zdrowy. Zawiera wiele witamin i sporą ilość błonnika. Pod względem wartości odżywczych chleb orkiszowy  jest podobny do chleba z pszenicy zwyczajnej. Natomiast zawiera więcej selenu, kwasu foliowego i fitosteroli. Pszenica orkisz nie tylko świetnie nadaje się do wypieku chleba, ale również ciast i ciastek. Dużą wartością orkiszu jest fakt, że zawiera dużo węglowodanów złożonych. Produkty z mąki orkiszowej obniżają cholesterol i regulują poziom cukru we krwi. Co więcej orkisz zawiera dużo antyoksydantów. Są to związki, które niszczą wolne rodniki. A to wolne rodniki są odpowiedzialne za niszczenie struktury DNA, białek i tłuszczów.

Podsumowanie

Course: Chleby
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz