Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne to szybkie danie jednogarnkowe. Idealnie smakuje z ryżem jaśminowym lub świeżą i chrupiącą bagietką.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 500 gram mięso mielonego (ja użyłam z łopatki)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • pasta curry (ze słoiczka)
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • świeża papryczka chili (ja mam ususzone maleńkie papryczki chili, mają maks. 1 cm - daję wówczas 3 szt. ale ja lubię to danie na ostro, Ty dopasuj pod siebie).
  • szalotka do przyozdobienia dania.
6 osób

Wyposażenie

  • wok

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, przesypać do miseczki, odstawić.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w woku na oliwie z oliwek. Dodać 3 łyżeczki pasty curry (koniecznie ze słoiczka), podsmażyć mieszając, żeby uwolnić aromat.
  • Dodać mięso mielone, podczas smażenia rozdrabniać widelcem, tak, aby uzyskać delikatną strukturę, mięso powinno być dobrze rozdrobnione. Dodać czerwoną paprykę (przyprawę w proszku), sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • Dodać kukurydzę, groszek i fasolę, dokładnie wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać pomidory z puszki, wymieszać, w razie potrzeby dodać soli, pieprzu, papryki. Dodać papryczki chili, chwilę razem dusić, do połączenia smaków.
  • Podawać z ryżem jaśminowym lub świeżą, chrupiącą bagietką. Można przyozdobić posiekaną szalotką.
5 from 2 votes

Notes

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Chili con carne to danie jednogarnkowe, które Twoja rodzina pokocha:)

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Meksykańska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz